Kräksjukan stort problem - äldreboenden drabbade

"Det är en besvärlig sjukdom och äldre kan bli väldigt försvagade."

ANNONS
|

För äldre kan vinterkräksjukan vara extra besvärlig. Sjukdomen är fortfarande ett problem i länet och nu har flera äldreboenden drabbats.

– Det senaste veckorna har tre äldreboenden haft kräksjuka och det är klart att det är mycket. Det visar ju att det fortfarande är ett stort problem, säger Britt-Marie Lundgren som är läkare och jobbar på avdelningen vårdhygien på sjukhuset.

Virus som orsakar vinterkräksjuka heter calici. Det är en av de vanligaste typerna av magsjuka och du får ofta kräkningar och diarréer.

Det är på Orust, i Lysekil och Uddevalla som boenden rapporterat in till sjukhuset att brukare insjuknat. Exakt hur många som är sjuka just nu är svårt att säga eftersom det kan skifta från en dag till en annan.

ANNONS

– Det är en besvärlig sjukdom och äldre kan bli väldigt försvagade och kan behöva uppsöka sjukhus.

På torsdagen rapporterade medier om hur en hel skola i Västsverige, i Partille insjuknat. Över 200 barn var hemma från skolan på grund av kräksjukan. Något liknande har inte rapporterats in till sjukvården i vårt område nu men inget tyder heller på att vinterkräksjukan lämnat oss för säsongen.

Sjukdomen ska dock inte misstas för en sjukdom som endast pågår under vinterhalvåret. Att den fortfarande sprids är inte ovanligt även om det är vår.

– Nu är det stort problem nästan varje år. Det beror på att det är lätt att smitta andra, säger Britt-Marie Lundgren.

Kräksjukan smittar även efter sista kräkning och att hålla sig hemma ett par dygn är rådet som finns.

– Besök inte gamla släktingar och laga inte mat när du är sjuk, säger Britt-Marie Lundgren.

ANNONS