Foto: TT
Foto: TT

Lämna regnjackan hemma – nu kommer spanska värmen

De senaste dagarnas kraftiga regn och starka vindbyar kan ha fått dig att lägga undan solglasögonen för säsongen. Men förändringens vindar blåser. – Nu kan man våga sig på kortärmat om man är modig, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

ANNONS
|

Efter flera dagar av regn och höstrusk har nog många västsvenskar gett upp hoppet om sommaren. Men trots de starka vindbyarna som svept över västkusten är det fina vädret på ingång.

– Nu kommer indiansommaren. Det är värme som blåser upp från Spanien. Den har ju naturligtvis svalnat av lite innan den når oss här i Sverige, men i Västa Götaland kan man ändå räkna med sol och temperaturer på 15 grader i helgen,säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

– Fredagen börjar med en riktigt solig förmiddag. Det blir lite mulet framemot kvällen men vi klarar oss nog undan regn i alla fall, säger Christoffer Hallgren.

ANNONS

"Plocka fram solglasögonen"

Enligt prognoserna ser helgen ut att bli solig och varm.

– Det blir temperaturer på ungefär 15 grader. Nu kan man våga ta på sig kortärmat om man är modig. Det är nog dags att plocka fram solglasögonen igen, säger Christoffer Hallgren.

Det kommer dock vissa regnområden som man bör hålla ögonen på.

–Det svänger ju alltid fram och tillbaka. Men vissa dagar blir det riktigt bra. I Småland ser de ut att få runt 20 grader.

Fakta: Indiansommar

Indiansommar är i allt väsentligt det samma som vi i Sverige brukar kalla brittsommar. Det vill säga en varm och vacker period under hösten.

Uttrycketbrittsommarförekommer bara i Sverige och svenskspråkiga delar av Finland. Men i många länder har man uppmärksammat att det vissa år förekommer en ovanligt varm period under hösten, och därför finns det ett antal synonymer till brittsommar. I till exempel Norge och Danmark lånar man in det anglosaxiska uttrycket indiansommar.

Skillnaden mellan brittsommar och indiansommar ligger i att indiansommaren inte är knuten till en speciell dag i almanackan. Brittsommaren är ju knuten till tiden kring Birgittadagen den 7 oktober. För att kallas indiansommar bör det dock ha varit en påtagligt höstlik period dessförinnan, helst bör den första frostnatten redan ha inträffat.

Ursprunget till uttrycket indiansommar är delvis höljt i dunkel. Det finns två huvudteorier till uppkomsten. Den första teorin förknippar uttrycket med en stabil och varm period under hösten som Nordamerikas indianer utnyttjade för buffeljakt och liknande.

Enligt den andra teorin härstammar uttrycket från den brittiska kolonialtiden i Indien och kan syfta på exempelvis den stabila och varma period som brukar efterfölja sommarmonsunen.

Källa: SMHI

ANNONS