Låg grundvattennivå bäddar för vattenbrist

I stora delar av landet är grundvattennivåerna under det normala, och risken är stor för att det kommer råda vattenbrist på många håll under sommaren. I TTELA:s område är det främst de som tar vatten ur egna brunnar som riskerar att drabbas.

ANNONS
|

Grundvattennivån är lägre än normalt i stora delar av landet, vilket gör att risken för vattenbrist under sommaren är stor på många håll.

– Det gäller för en väldigt stor del av Sverige. Det har varit en mindre mängd nederbörd under både vintern och våren, vilket har gjort att grundvattenbildningen har halkat efter. Det är egentligen bara Norrbottens län som har fått normala mängder nederbörd, säger Nils Ohlanders, statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Förra året drabbades vissa områden mer än andra av vattenbristen, där bland annat Gotland, Öland och delar av Kalmar län upplevde stora problem. I år ser även områden ibland annat Östergötland och ända upp i Gävleborgs län ut att ligga i riskzonen.

ANNONS

I Västra Götalands län har det redan flaggats för att det kommer införas bevattningsförbud, bland annat i Tanum och i Svenljunga. Även Dalsland är ett av de områden där mätningarna visar på lägre vattennivåer än normalt, och det gäller även i Melleruds kommun.

– Det vi kan se är att det är några fler kommuner än vanligt som kommer införa bevattningsförbud i sommar, säger Anna Vickman, vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

När det gäller Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet, där den största delen av det kommunala dricksvattnet tas ur Vänern och Göta Älv, är vattenmängderna så stora att det inte ska vara en fara för de flesta normalanvändare. Anna Vickman menar därför att de kommuninvånare som tar vatten från egna brunnar löper störst risk att drabbas av den låga grundvattennivån.

– I länet är det överlag värst för de som har egna brunnar. Det förekommer varje sommar, men det lär bli fler i år. Då har man också ett eget ansvar, kommunen har ingen skyldighet att tillhandahålla vatten till de som har en egen brunn så då får man själv ha en beredskap, säger hon.

Länsstyrelsen har redan gått ut med rekommendationer till de som bor i områden med låga nivåer om att vara försiktiga med vattenanvändningen. Har man egen brunn, och även tidigare haft problem, bör man vara extra sparsam.

ANNONS

– I huvudsak handlar det om att undvika saker som att vattna gräsmattan eller fylla poolen, säger Anna Wickman.

ANNONS