Långsimmare hos Hamburgöfiskare

Yrkesfiskaren Henrik Björklund är van vid att se både det ena och andra i sin fångst. Men söndagens fångst fick honom att larma forskare, innan middagen hamnade i frysen.

ANNONS
|
Henrik Björklund har varit fiskare på sin SD21 med hemmahamn på Hamburgö sedan 2012. Innan dess har han varit hobbyfiskare med många år på nacken.
Just nu ingår Henrik Björklund i ett forskningsprojekt tillsammans med SLU, statens veterinärmedicinska universitet, och Havs- och vattenmyndigheten.
Tillsammans provar man så kallade fasta fiskeredskap för att på så sätt kunna hitta sälsäkra redskap. Det vill säga, fiskeutrustning och fiskeredskap för yrkesfiskare där sälen inte kan förstöra för fiskaren och äta upp deras fångst.
Just nu håller man på med ett fast fiskeredskap som gäller makrillfisket. I normala fall använder man sig av trål eller dörja för att fånga makrill.
Henrik Björklund använder en så kallad makrillfälla med fast konstruktion av push-upkonstruktion.
– Jag åkte ut och fiskade i söndags. I en av fällorna hittade jag fyra fiskar vi normalt inte brukar hitta, konstaterar Henrik Björklund nöjt.
I fällan låg nämligen fyra feta ryggstrimmiga pelamider, eller atlantisk bonito som den också kallas.
Den påminner om en liten tonfisk, ingår i familjen makrillfiskar och finns i Atlanten.
– Det är inte alls vanligt att de här fiskarna finns hos oss. Visst har det förekommit, men det är ovanligt, säger Henrik Björklund.
Han fick alltså fyra stycken i sin fångst. Den största var 57 centimeter lång och vägde 2.16 kilo.
Vad har du gjort med dem?
– Jag har tagit kort på dem och skickat till forskarna. Forskarna har redan hört av sig och är glada och roligt.
Var har du de fyra rariteterna nu då?
– Jag har faktiskt rensat dem och lagt dem i frysen. Det var inte aktuellt att sälja dem, söndag är ingen bra dag att sälja fisk.
Vad ska du göra med dem?
– Jag har aldrig ätit ryggstrimmig pelamid innan. Så det ska jag göra. Jag ska äta upp dem, ska bara hitta ett gott recept.
ANNONS