Lagen skilde dem åt - gifter sig igen efter 15 år

På lördag ska Maria Hansson Nielsen och Gunilla Hansson äntligen gifta sig. Det var 15 år sedan de gjorde det sist. Men då kallades Maria för Allan - och lagen tvingade dem isär.

ANNONS
|

På lördag ska Maria Hansson Nielsen och Gunilla Hansson gå ner för altaret i Skara domkyrka och säga ja till varandra, vilket Skövde Nyheter var först att skriva om. Och det är andra gången som de gör det. För 15 år sedan var allt annorlunda. Maria hette Allan och beskriver sig själv som en helt annan människa.

– Bröllopsgästerna såg då en person de trodde var en man men som inte alls mådde bra. Den herren var deprimerad och Gunilla gifte sig inte med en bra karl, säger Maria Hansson Nielsen.

Tvingades skiljas

Det var först ett par år efter vigseln som Maria fann sig själv, och insåg att hon inte alls var en man utan en transperson, en kvinna född i en mans kropp. Denna insikt ledde till slut att Maria skulle genomgå en könskorrigering. Men för att det skulle ske behövde hon lämna Gunilla.

ANNONS

– Påden tiden var lagen annorlunda. För att få genomgå könsbekräftande behandling och byta könsidentitet var man tvungen att vara ogift. Det är något som ställt till det för många och då kändes det som ett övergrepp, säger Maria.

Hon menar att lagen, som sedan dess förändrats, förstört många relationer för transpersoner. För Marias del innebar skilsmässan en flytt till en ny stad. Och även om kontakten med Gunilla fanns kvar, var det svårt att bygga vidare på relationen.

– Det blev mer som en vänskapsrelation. Jag hade fortfarande känslor för Gunilla. Men med rädsla för att tappa vänskapen med henne så vågade jag inte säga något, säger hon.

Men de sågs fortfarande varje juloch Gunillas familj välkomnade Maria och hennes könsidentitet. Vänskapen fortsatte. Tills en dag för två år sedan, när Maria inte kunde hålla känslorna tillbaka mer.

– Jag var ute och rökte. Efteråt kom jag in till Gunilla och helt plötsligt sa jag till henne att jag fortfarande hade känslor för henne. Då sken hon upp som en sol, säger Maria.

Det visade sig att de båda känt samma sak för varandra under åren isär, men att båda varit för rädda för att förlora vänskapen.

Samma procedur

I vintras förlovade de sig och nu stundar bröllopet. I samma kyrka som för 15 år sedan.

ANNONS

– Men denna gångkänner jag verkligen att jag är mig själv, säger Maria Hansson Nielsen.

Både Maria och Gunilla är politiskt aktiva och Maria Hansson Nielsen är talesperson för Öppna kristdemokrater, bland annat.

– Tidigare var jag en rikshomofob. Jag vågade inte vara mig själv. Det är därför jag föreläser nu. Man måste våga stå upp för sig själv. Då mår man bättre. Man kan få mycket skit för det på nätet också, men står man upp för sig själv så överlever man, säger Mara.

Maria Hansson Nielsen kommer efter lördagens vigsel byta namn till Maria Hansson.

År 2009 blev äktenskapslagen könsneutral, vilket innebar att olikkönade par där den ena parten ville byta juridiskt kön, inte längre behövde skilja sig. Innan 2009 var det dessutom ett krav att den som ville byta juridiskt kön skulle vara ogift enligt könstillhörighetslagen.

Transperson: En person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön en fått tilldelat vid födseln. Transperson är ett paraplybegrepp med många undergrupper, och det går att vara transperson på flera olka sätt. Begreppet har ingenting med sexuell läggning att göra, utan rör könsidentitet och könsuttryck.

Transsexuell: En medicinsk diagnos som idag är en förutsättning i Sverige för att få tillgång till nytt juridiskt kön och underlivskirurgi. Att vara transexuell har precis som termen "transperson" inget med den sexuella läggningen att göra.

MTF/FTM: En förkortning för engelskans Male to Female (man till kvinna) och Female to Male (kvinna till man), och är ett sätt att beskriva den process som många transpersoner genomgår eller har genomgått för att olika delar av könet ska bekräfta personens könsidentitet. Det rör sig då om juridiskt, biologiskt och uttrycksmässigt kön.

Källa: RFSL

ANNONS