Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Många fall av RS-virus - drabbar småbarn hårt

Vi är mitt i säsongen och många fall av det smittsamma viruset RS har rapporterats i vinter. Ytterligare fall är att vänta.

Det brukar börja som en vanlig förkylning med feber och snuva. Många har antagligen haft viruset men utan att ha vetat om det. Men för riktigt små barn, de upp till sex månader, kan drabbas allvarligare.  

Läs också: Besöksförbud för syskon på BB efter RS-larm

– Det är en luftrörskatarr som sätter sig i de smalare luftrören. Och blir barnet andningspåverkat eller slött och inte vill äta kan det behöva sjukvård, säger Ann Olsson som är barnläkare på NÄL.  Dit hänvisas de sjuka barn från vårt område.  

Sedan säsongen startade i höstas har 56 fall rapporterats från NÄL till Folkhälsomyndigheten. Det kan jämföras med förra året vid samma tidpunkt. Då hade endast 7 fall rapporterats in. 

– Vi är mitt i säsongen och vi är på väg uppåt så toppen är inte nådd ännu. Den kommer i februari, säger AnnaSara Carnahan som är epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Att man ser en ökning nu och under vintern är dock inget ovanligt säger barnläkaren på NÄL. 

– Vi ser ett mönster där vi vartannat år har en värre epidemi och värre säsong. I år är ett sådant år. Vi vet inte varför det är så men det är normalt för oss och det finns ingen anledning att skrämma upp någon för det, säger Ann Olsson.

– Det har att göra med barnen som smittas har ett skydd året därpå. Men det kan vara andra faktorer som spelar in. Vi ser att det är en stor skillnad mellan året i hela landet, säger AnnaSara Carnahan. 

För de barn som påverkas av viruset så de behöver sjukvård räcker det oftast med ett par dygns vistelse på sjukhus och för att sondmatas eller få syrgas. 

När ska man kontakta sjukvården?
– Handlar det om vanlig förkylning behöver man ju inte göra det. Men är barnet andningspåverkat och slött och inte vill äta är det bra att kontakta oss om barnet är under månader. Övriga ska först söka på vårdcentral eller jourcentral, svarar Ann Olsson på NÄL.

I bildspelet ovan finns tips på hur du undviker att ditt barn smittas. 

MEST LÄST