Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Hastighetkoll15
Så många som 45 bilister åkte fast i hastighetskontroller i Östra Fyrbodalområdet på måndagen.

Många fortkörare fast i hastighetskontroll

I veckan har polisen fokus riktad på hastighetskontroller runt om i landet. I Fyrbodal-området inleddes kontrollen i måndags med att man gjorde nedslag ibland annat Trollhättan och Vänersborg.– Det var ett 45-tal som fastnade och körde för fort, det var framför allt i Vänersborg man hade lite för bråttom, berättar Kent-Owe Johansson, trafikpolisen i Fyrbodal.

Årligen har polisen återkommande hastighetsveckor på de svenska vägarna. Insatsen ska bidra till att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken. Medelhastigheten har ökat under de senaste åren och många kör mellan 6-10 km/h över rådande hastighetsbegränsning.

I måndags inleddes det hela i Fyrbodal-området med att polisen upprättade laserkontroller i bland annat Trollhättan och Vänersborg.

– Fokus ligger på tätort denna gång, delvis hänger det med skolstart, när mycket barn är i rörelse. Vi är synliga och på det viset hoppas vi att man dämpar hastigheten, säger Kent-Owe Johansson.

Men ändå var det så många som 45 stycken bilister som körde för fort. I de flesta fallen var det ringa överträdelser, men i ett fall var det så hög hastighet att man drog körkortet. Merparten av fallen fortkörare tog man i Vänersborg.

– Många är stressade när de ska till jobbet eller har allmänt bråttom och en del säger att de sitter i andra tankar. Som tur är har vi inte haft några som suttit i telefon och pratat i telefon i alla fall.

På tisdagen uppehöll man sig i centrala delarna av Uddevalla, onsdag kommer polisen att vara i Stenungsund och på torsdag gör man förmodligen en sväng i Dalsland.

MEST LÄST