Personskador i samband med nyårsraketer har minskat i antal de senaste åren.
Personskador i samband med nyårsraketer har minskat i antal de senaste åren.

Många kan för lite om fyrverkerier

Varje år skadas över hundra svenskar av fyrverkerier och ett antal bränder kan kopplas till raketer som skjutits fel. Många onyktra nyårsfirare ignorerar gärna säkerhetsavståndet – och kan tvingas betala ett högt pris. Åke Persson, rådgivare på Brandskyddsföreningen, är orolig över allmänhetens brist på säkerhetstänk.

ANNONS
|

Personskador i samband med nyårsraketer har minskat i antal de senaste åren. Orsaken tros vara att smällare och stora enskilda raketer nu är förbjudna i Sverige, inte att allmänheten har fått ökad kunskap och respekt för fyrverkerier. Det menar Åke Persson, rådgivare på Brandskyddsföreningen, som bevakar och sammanställer fyrverkeriolyckor i landet. Han har ett par råd till alla nyårsfirare som planerar att skjuta upp raketer.

– Den som skjuter raketerna ska vara spiknykter, måste läsa bruksanvisningen i förväg och placera raketerna på ett säkert och plant ställe. Många är ute lite för sent med raketerna och har inte tittat på platsen innan, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Tyvärr är allmänhetens kunskap om fyrverkerier väldigt låg. Ett antal personer sköter det proffsigt och bra, men många skjuter hejvilt. Det finns till och med personer som leker krig och riktar raketerna mot varandra, vilket är oerhört farligt.

Åke Persson betonar att åldersgränsen 18 år gäller för både inköp och användning av fyrverkerier.

– Vi ser på skadestatistiken att det tyvärr är många minderåriga som är med vid antändningen. Överlag skadas mest unga män av fyrverkerier, över hälften av alla som skadas är under 25, säger han.

Brännskador är vanligast, men även ögonskador och allvarliga ansiktsskador förekommer. Om raketer felriktas eller välter kan de åka in i byggnader och orsaka bränder.

– Det händer att raketer krossar fönsterrutor och sätter eld på inredningen i huset. Antänt krut är upp till 3000 grader varmt, med sådana extrema temperaturer kan material lätt antändas, säger Åke Persson.

lFörbered ditt fyrverkeri i god tid.

lVar nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

lRigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.

lHåll aldrig en fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

lLuta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

lHåll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det.

lVänta 10–20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det. Många allvarliga olyckor inträffar när man försöker tända om pjäser som slocknat. Lämna tillbaka pjäserna till säljaren.

lVisa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

ANNONS