Magnus från Strömstad är sms-livräddare

Magnus Morenius från Strömstad har varit sms-livräddare i Stockholm i två år. Larmen får han genom projektets app. – Det är en riktigt bra app som definitivt gör skillnad mellan liv och död, säger han.

ANNONS
|

Under de två år som Magnus varit ansluten har han fått sju larm. Två av dem har han varit tvungen att säga nej till, vid två tillfällen har han kommit samtidigt som räddningstjänsten, men vid tre tillfällen har han fått hjälpa till med hjärt- lungräddning (HLR).

Många av de som får hjärtstopp är äldre, multisjuka personer. Magnus berättar om ett tillfälle då han gjorde inblåsningar och hjärtkompressioner under fem minuter innan ambulansen kom. När de arbetat med mannen en halvtimme konstaterade de att han var död. Mannen var i 80-årsåldern.

– Jag kunde inte göra så mycket, men det var väldigt tumultartat för hans dotter, så jag satte mig och pratade med henne under tiden. Efteråt sa hon att det var skönt att jag fanns där.

ANNONS

En annan gånggällde larmet en man på ett äldreboende. När Magnus kom dit hade personalen lagt ner honom på golvet.

– Jag kollade andningen och konstaterade att den var väldigt oregelbunden. Sedan startade jag HLR och fick hjälp av personalen. Han hade puls när ambulansen hämtade honom och körde honom till en intensivvårdsavdelning, säger Magnus.

– Det finns ingen skyldighet att meddela livräddaren hur det har gått. Jag får bara känna tacksamhet över att jag kan göra något.

Man har kommit fram till att 96 procent av de som blir räddade känner stor tacksamhet efteråt.

Det var självklart för Magnus att ansluta sig till sms-livräddarna, eftersom han varit HLR-instruktör länge och vet att det gör stor nytta. Han jobbar som idrottslärare på två Stockholmsskolor och utbildar personalen i HLR varje år. Han har också hand om Barn-HLR från årskurs 1.

Livräddarappen känner avvar livräddarna befinner sig och larmen går till alla som befinner sig i närheten av det misstänkta hjärtstoppet.

– Det både blinkar och tjuter och så kommer det upp en grön och en röd knapp, där jag kan välja om jag kan hjälpa till eller inte.

Under sina lektioner har han telefonen på tyst läge, men när han jobbar med administrativa uppgifter är ljudet på. Vid ett tillfälle fick han ett larm när det var fem minuter kvar till lektion.

ANNONS

– Barnen stodoch bytte om. Det kändes inte så kul att avfärda larmet, men jag kan inte överge mina elever. Man får tänka på att vi är ett frivilligt komplement, vi ersätter inte räddningstjänsten. Larmen går till alla sms-livräddare i Sockholm och vi är ganska många, säger Magnus.

Magnus tillbringar mycket tid i Strömstad med sin familj under somrarna och tycker att det är fantastiskt roligt att det här kommer igång i Västra Götaland.

ANNONS