Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

"Man kan välja och vraka"

Tre månader återstår innan Joakim Bond och Astrid Bolmvall kan titulera sig sjuksköterskor, men jobb har de redan. – Man kan välja och vraka, säger Astrid Bolmvall.

Det var ett stort intresse för människor och omvårdnad som gjorde att Astrid Bolmvall och Joakim Bond för knappt tre år sedan bestämde sig för att börja plugga till sjuksköterskor. När de den 2 juni i år tar examen är de ett hett byte på jobbmarknaden.

– Det är inte alls svårt att få jobb, de skriker efter oss. Vi har blivit inbjudna på olika jobbevent och fått mejl från olika kommuner som vill erbjuda jobb, säger Astrid Bolmvall.

Bara tre dagar efter examen börjar Joakim Bond sitt nya jobb på Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg.

– Jag sökte två jobb och blev kallad till två intervjuer. Jag blev erbjuden bägge tjänsterna, så jag kunde välja den tjänsten som jag helst ville ha, säger han.

För Astrid Bolmvall gick det ännu snabbare, hon hann inte ens börja söka jobb aktivt innan hon blev erbjuden en tjänst.

– Värnamos sjukhus kontaktade mig och undrade om jag ville komma på intervju. Jag blev jätteglad. Först tänkte jag att jag inte skulle söka jobb innan jag hade klarat den kliniska slutexaminationen som man måste få godkänt på för att få sin legitimation. Men när de tog kontakt med mig kände jag att jag inte kunde tacka nej, säger Astrid, som jobbat som undersköterska på sjukhuset tidigare.

LÄS OCKSÅ: Brist leder till stängda vårdplatser

När det kommer till att välja jobb lyfter de båda fram arbetsmiljö som en viktig faktor bland flera.

– Det är viktigt vad man tycker är intressant men även möjlighet till vidareutveckling. Jag vill jobba på en avdelning som satsar på sin personal för jag tycker det är viktigt att man kan lyfta sig själv, säger Joakim.

Nu har de precis påbörjat sina sista nio veckor med praktik, sedan väntar examen och några dagars ledighet innan det är dags att bege sig ut i arbetslivet.

– Jag är ganska nervös. Erfarna sjuksköterskor säger upp sig för de klarar inte av det, kommer jag då som nyutexaminerad klara av pressen? Kommer jag reda ut allt kaos? Det är den största rädsla, säger Astrid.

Nervositet blandat med förväntan. De båda känner sig trots allt redo att lämna studentlivet och ta steget in i arbetslivet. Fokus nu är att komma in i jobbet, men siktet är inställt på framtiden.

– Vi har båda som mål att plugga vidare. Så man ser jobbet nu som ett litet stopp på vägen innan man tar nästa kliv till vidareutbildning, säger Astrid.

MEST LÄST