Matsvinnet är enormt

47 400 ton mat. Så mycket slänger Västra Götalandsregionens invånare varje år. Privatpersoner är de största bovarna.

ANNONS
|

Det handlar om 30 kilo mat som en genomsnittlig svensk varje år slänger helt i onödan. Kostnaden motsvarar ungefär en månads matinköp.

Anna-Karin Johansson är miljöstrateg på Livsmedelsverket och hon pekar på att vårt sätt att konsumera också får allvarliga konsekvenser för miljön.

– Hushållen kastar mest fullt ätbar mat jämfört med industri, butiker och restauranger. Och ju senare i produktionskedjan du kastar, desto större miljöpåverkan får det. Slänger man har miljöpåverkan dessutom skett helt i onödan, säger hon.

Uppmärksammas i Europa

Matsvinnet uppmärksammas just nu på europeisk nivå. Europaparlamentet beslutade nyligen att matsvinnet ska halveras fram till 2025. Informationskampanjer till unga ska genomföras och bäst före-datum ska kompletteras med en varumärkning som anger en varas sista förbrukningsdag.

ANNONS

Redan i dag finns en märkning för sista förbrukningsdag på vissa matvaror. Men det handlar främst om varor där det finns en säkerhetsrisk om man äter dem sent. Så tycker Anna-Karin Johansson att det ska förbli.

Titta, lukta och smaka

– Det är väldigt svårt att sätta ut ett specifikt datum, bland annat för att hållbarheten även beror av hur du själv har förvarat livsmedlet hemma. Är det inte en säkerhetsrisk så ska man titta, lukta och smaka för annars riskerar många livsmedel att kastas i onödan.

Och en säkerhetsrisk är det sällan. Färsk fisk, skaldjur och rå köttfärs behöver man vara lite försiktig med. Däremot klarar sig bland annat ägg mycket längre än de flesta tror.

1. Planera dina inköp och köp inte mer än ditt hushåll gör av med.

2. Ät upp maten i tid och håll koll på maten i kylskåp och frys.

3. Förvara maten rätt, till exempel frukt i kylskåp för längre hållbarhet.

4. Stirra dig inte blind på bäst före-datum. Titta, lukta och smaka.

5. Ta hand om rester – gör en plockmåltid eller frys in.

Källa: Livsmedelsverket

ANNONS