Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/29
ANNONS ▼

Misstänkt föremål på Landvetter

Under torsdagen stoppades en man vid en säkerhetskontroll på Landvetter flygplats. Den tekniska utrustningen gav utslag för sprängämnen. Nu har mannen anhållits, men polisen är fortfarande förtegen med vad föremålet är. – Man misstänker att det är ett farligt föremål, men vi har inte fått något besked om exakt vad det är, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Texten börjar under filmklippet.

En man i 20-årsåldern greps under torsdagen efter att ha blivit stopppad med ett misstänkt föremål i en säkerhetskontroll på Landvetter flygplats. Senare under torsdagen anhälls mannen misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

– Man misstänker att det är ett farligt föremål, men vi har inte fått något besked om exakt vad det är. Mannens tillhörigheter är tagna i beslag för utredningstekniska åtgärder, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Polisen går ännu inte ut med några detaljer kring föremålet, men man menar att bevisningen har varit tillräcklig för att anhålla mannen.

Det var klockan 07.54 som polis larmades om att föremålet hade upptäckts i gamla inrikeshallen på Landvetter flygplats. Instrument vid säkerhetskontrollen hade gett utslag för sprängämnen.

– Vi har gripit en man som skulle resa från Sverige till ett annat EU-land. I det här fallet kan vi inte utesluta att det rör sig om ett farligt föremål, därför måste vi vidta de här åtgärderna som i slutändan antingen kan bli ingenting eller bli väldigt allvarligt, sade Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst, under torsdagsmorgonen.

I övrigt går polisen inte ut med fler detaljer kring den anhållne.

Säpo känner till händelsen

Säkerhetspolisen känner till händelsen men är i nuläget inte direkt involverade i arbetet med ärendet.

– Som vi alltid gör i de här situationerna så samverkar och samarbetar vi med Polismyndigheten, men i det här läget så är det polisen som har den fortsatta utredningen, säger Karl Melin, presschef vid säkerhetspolisen.

Enligt honom så kan Säpo bli berörda i ett senare läge.

– Kring en sådan här fråga är det naturligt att vi har kontakt. Om det framkommer något som berör vår verksamhet och våra frågor, som rikets säkerhet och eventuell brottsbekämpning vid terrorism, så skulle det kunna göra att vi blir inblandade, men det är polisen som har detta, säger Karl Melin. 

Spärrades av en timme senare

Föremålet upptäcktes i gamla inrikeshallen på Landvetter flygplats, och hallen spärrades inledningsvis av helt under polisens tekniska undersökning. Avspärrningarna utökades senare och omslöt ett större område kring flygplatsen. 

– Den gripne skulle färdas till ett annat EU-land, men han greps i inrikesdelens säkerhetskontroll, sade Peter Adlersson.

Mannen skulle alltså resa med ett utrikesflyg, men verkar ha försökt passera via inrikeshallen. Det är oklart varför mannen gjort detta. Vid 13-tiden under torsdagseftermiddagen hade Nationella bombskyddet flyttat föremålet till en säker plats för analys och avspärrningarna kunde hävas.

– Bombteknikerna kommer att göra en bedömning här och nu eller senare om det inte är möjligt, sade Christer Fuxborg, polisens presstalesperson på plats.

Texten fortsätter under tv-inslaget.

Bombskyddet på plats

Förutom Nationella bombskyddet fanns ett antal brandbilar vid Landvetter flygplats. Enligt räddningstjänsten på plats fick man inte berätta varför brandbilarna befann sig på platsen.

– I och med att man inte visste vad det var för föremål har vi den beredskapen med oss för att vara på den säkra sidan, säger Christer Fuxborg på plats.

Vad bombskyddet gör i detalj är ingenting polisen går in på. Allmänhet och press får inte gå nära föremålet.

Swedavia: Gamla inrikeshallen avspärrad

Enligt Swedavias presstjänst låg föremålet en lång stund i gamla inrikeshallen på flygplatsen, där det också upptäcktes. Hela hallen spärrades av under polisens undersökning. Trots det påverkades den övriga flygtrafiken inte – resenärer hänvisades till en annan säkerhetskontroll än den i gamla inrikeshallen.

– Det är helt och hållet ett polisärende nu. Föremålet har hela tiden varit på plats i gamla inrikeshallen, och hela hallen har varit helt avstängd, sade Josabeth Sahlenius, presskommunikatör vid Swedavia, strax innan polisen flyttade föremålet.

MEST LÄST