Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/29
ANNONS ▼

Misstänkt föremål på Landvetter

Teknisk utrustning har under en säkerhetskontroll på Landvetter flygplats gett utslag på sprängämnen. Tillfartsvägarna till flygplatsen har spärrats av och Nationella bombskyddet undersöker föremålet. – Vi har gripit en man som skulle resa från Sverige till ett annat EU-land. I det här fallet kan vi inte utesluta att det rör sig om ett farligt föremål, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Det var klockan 07.54 som polis larmades om att ett farligt föremål hittats på Landvetter flygplats. Instrument vid säkerhetskontrollen hade gett utslag på sprängämnen.

– Vi kan inte gå in på vad vi undersöker innan vi slagit fast vad det är, säger polisens pressinformatör Tommy Nyman.

Mannen som föremålet tillhörde kunde gripas på plats i väntan på polisens undersökning av föremålet.

– Vi har gripit en man som skulle resa från Sverige till ett annat EU-land. I det här fallet kan vi inte utesluta att det rör sig om ett farligt föremål, därför måste vi vidta de här åtgärderna som i slutändan antingen kan bli ingenting eller bli väldigt allvarligt, säger Tommy Nyman.

Texten fortsätter efter klippet:

Spärrades av en timme senare

Föremålet upptäcktes i gamla inrikeshallen på Landvetter flygplats, och spärrades inledningsvis av helt under polisens tekniska undersökning. Avspärrningarna utökades senare och omslöt ett större område kring flygplatsen. Vid 13-tiden hade bombtekniker flyttat föremålet till en säker plats och trafiken kunde släppas på igen.

– Bombteknikerna kommer att göra en bedömning om det är möjligt här och nu eller senare om det inte är möjligt, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson på plats.

Polisen kan ännu inte berätta några detaljer om den gripne mannen.

Bombskyddet på plats

Objektet bedömdes ha potential att vara så pass farligt att Nationella bombskyddet kallades in. Bombgruppen är nu på plats med en buss.

Ett antal brandbilar har också anlänt till Landvetter men står på ett visst avstånd från terminalen. Enligt räddningstjänsten på plats får de inte berätta varför brandbilarna befinner sig på platsen. Men de verkar avvakta situationen.

– I och med att man inte visste vad det var för föremål har vi den beredskapen med oss för att vara på den säkra sidan, säger Christer Fuxborg på plats.

Vad bombskyddet gör i detalj är ingenting polisen går in på. Allmänhet och press får inte gå nära föremålet.

Swedavia: Gamla inrikeshallen avspärrad

Enligt Swedavias presstjänst har föremålet hela tiden legat inne i gamla inrikeshallen på flygplatsen, där det också upptäcktes. Hela hallen har spärrats av under polisens undersökning, och andra säkerhetskontroller har under tiden utförts vid en annan kontroll på flygplatsen.

– Det är helt och hållet ett polisärende nu. Föremålet har hela tiden varit på plats i gamla inrikeshallen, och hela hallen har varit helt avstängd, säger Josabeth Sahlenius, presskommunikatör vid Swedavia.

Senare kunde alltså föremålet flyttas från gamla inrikeshallen till en säkrare plats. Flygtrafiken ska vara helt opåverkad av händelsen – alla flyg går som vanligt, berättar Josabeth Sahlenius. Gamla inrikeshallen brukas för inrikes flyg.

Oklart om den gripne

Uppgifterna om den gripne mannen skiljer sig åt. Enligt polisen ska mannen ha försökt resa från Sverige till ett annat EU-land, men Swedavia påpekar att resenärer som passerar den gamla inrikeshallen bara flyger inrikes.

– Det är inrikestrafik på gamla inrikeshallen bara. Jag har inte fått någon information om personen som gripits. Det är polisens sak, säger Josabeth Sahlenius.

MEST LÄST