Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/11
ANNONS ▼

Misstänkt farligt föremål hittat på Hisingen

Handgranaten som hittades under en bil i Brämaregården var arrangerad så att den skulle explodera när bildörren öppnades, enligt uppgifter till GP. Bilen används av en välkänd gängmedlem i den så kallade Vårvädersligan i Biskopsgården. – Vi har pratat med ägaren till bilen, vi vet vem det är, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.


Det var klockan 06.24 på tisdagsmorgonen som polisen fick in ett samtal om ett misstänkt farligt föremål vid Myntgatan i Brämaregården på Hisingen. Föremålet hittades vid Madängsgatans busshållplats och polisen åkte ut med flera patruller – ett stort område spärrades av. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt uppgifter till GP handlar det om en handgranat som ska ha hittats under en bil, vilket polisen senare bekräftar. 

– Det mesta tyder på att det är en handgranat. Det stämmer att det var i anslutning till en bil, säger Peter Adlersson. 

Handgranaten ska också ha varit arrangerad så att den skulle explodera när bildörren öppnades, enligt uppgift till GP.

Utesluter inte koppling till gängkonflikt

I kvarteret som spärrades av bor en ung man som spelat en betydande roll i gängkonflikterna i Biskopsgården. Mannen använder den bil som den misstänkta sprängladdningen hittats under. 

– Vi har pratat med ägaren till bilen, vi vet vem det är. Men vad som har sagts kan jag inte gå in på. 

Finns det något hot mot ägaren?

– Det finns det väl, vi kan absolut inte utesluta att de har ett samband med gängkonflikter i området, säger Peter Adlersson. 

Det har under helgen varit oroligt i området. I fredags utbröt skottlossning i Brämaregården och i lördags exploderade en handgranat i Lundby. Den senare händelsen skedde i nära anslutning till en bostad där anhöriga till den nämnde gängkriminelle mannen bor. 

Ser ni morgonens larm som en fortsättning på de fyra händelserna i helgen, en skjutning, en detonerad handgranat och två mordbränder?

– Det är självklart så att vi tittar på eventuella samband, säger Peter Adlersson.

Tidigare dömd

Den unge man som nu, av allt att döma, har en hotbild hängande över sig dömdes hösten 2015 till ett års sluten ungdomsvård för förberedelse till mord. En något äldre släkting till honom fick fyra och ett halvt års fängelse.

De två hade då, enligt domen, planerat att mörda en av dem som sedermera dömdes för inblandning i skjutning på Vår Krog & Bar. 

Den unge mannen blev, så sent som i november i fjol, utsatt för beskjutning och träffad i överkroppen.


Läs också: Granatattack, skjutning, mordbränder - nystart på gängstrider

Boende uppmanades undvika fönster

Vid nio-tiden var det nationella bombskyddet på plats och började arbetet med att undersöka det misstänkta föremålet. Samtidigt uppmanade polisen boende i området att undvika fönster, då det skulle kunna ske en detonation. Vid klockan 10.20 hade bombteknikerna tagit hand om föremålet och fört bort det.

– Föremålet ska undersökas närmare. Man har gjort en kriminalteknisk undersökning av platsen, säger Peter Adlersson. 

En förundersökning inleddes under tidsdagen med brottsrubriceringen försök till allmänfarlig ödeläggelse. Enligt uppgifter till GP ändrades rubriceringen senare under dagen till försök till mord. 

– Den uppgift jag har är att rubriceringen är försök till allmänfarlig ödeläggelse, men den kan naturligtvis komma att förändras, säger polisens presstalesman Tommy Nyman. 

Ingen person ska ha frihetsberövats och det finns ingen misstänkt person.

Inledningsvis uppgavs att räddningstjänsten larmats till en moské i närheten av Ramberget. 

– Det har ingenting med moskén att göra, säger Peter Adlersson.

Repris av senaste livesändningen på gp.seFotnot: I en tidigare version uppgav vi att moskén låg i närheten av Rambergsvallen. Den ligger i närheten av Ramberget.

MEST LÄST