Elena från Bulgarien brukar tigga utanför Ica i Vänersborg.
Elena från Bulgarien brukar tigga utanför Ica i Vänersborg.

Nu planeras konferens om EU-migranter

De ekonomiskt utsatta EU-medborgare som försörjer sig i svensk gatumiljö är ett ständigt aktuellt område för kommunerna. Nu planerar Fyrbodals kommunalförbund att lyfta frågan under en gemensam konferens. Inga enkla lösningar utlovas, däremot nya infallsvinklar.

ANNONS
|

Idén till en konferens om utsatta EU-medborgare i Sverige kommer från kommunala chefer inom socialtjänsten. Där möter personalen ofta svåra frågor och ställningstaganden rörande migranterna, vilket ledde cheferna till att föreslå en konferens om ämnet.

Fyrbodals kommunalförbund tog idén till sig och den 22 september blir konferensen av. I samarbete med Högskolan Väst bjuder kommunalförbundet in ett 100-tal politiker och tjänstemän.

Nytt ämne

– Det här är ett nytt ämne för oss och det finns jättemånga frågor som är svåra. Därför är det bra att samla olika kommuner och dela med oss av tankar och erfarenheter, säger Lis Palm, forsknings- och utvecklingsstrateg på kommunalförbund.

ANNONS

Förhoppningen med konferensen är inte att presentera klara lösningar på utmaningarna, utan snarare att få upp frågan till diskussion och att parterna ska kunna lära av varandra. Förutom representanter från Fyrbodals kommuner är även polisen inbjuden och ska hålla i en programpunkt.

En annan punkt handlar om exempel och lärdomar från Göteborgs Stads arbete med migranter.

– Vi arbetar ofta med frågor som berör så många fler än bara socialtjänsten, då behöver vi vara fler parter som diskuterar detta. Egentligen är det ju en fråga för hela samhället, säger Lis Palm.

Inte för allmänhet

Konferensen är inte öppen för allmänheten och ska främst fokusera på att diskutera det praktiska arbetet med EU-migranterna. Bland politiker och bland gemene man hörs ofta debatter om migranterna, inte sällan med polariserande åsikter.

Den diskussionen är dock inte aktuell i september.

– Detta blir ingen konferens om åsikter kring EU-migranterna. Jag tror säkert att en sådan konferens behövs, men det finns fler möjligheter till det framöver, säger Lis Palm, som är öppen för en konferens riktad till allmänheten i framtiden.

ANNONS