Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ny busslinje och fler tågavgångar

I december genomför Västtrafik förändringar i kollektivtrafiken. En helt ny linje mellan Sylte och Överby sätts in. Dessutom utökas helgtrafiken med tåg från tvåstad till Göteborg.

En positiv nyhet för de som bor i Sylte och på Lextorp är att en ny busslinje till Överby sätts in. Dels innebär det att det kommer gå snabbare att åka mellan Sylte och Lextorp. Dels slipper man bytet om man ska till Överby, och kommer fram tio minuter snabbare än som det är i dagsläget.

– Det har varit eftertraktat. Man minskar restiden ganska rejält där och slopar bytet. Det är väldigt positivt så det känns ju jätteroligt att kunna göra sådana förändringar, säger Mikael Olsson, trafikchef på Västtrafik.

Möjligheterna att åka till och från Göteborg på helgerna förbättras också. Fler avgångar sätts in på morgnar och förmiddagar.

– Resandet har ökat så väldigt från tvåstad till Göteborg så vi sätter även inte längre tåg på fler turer för att alla ska få sittplats, säger Mikael Olsson.

En annan förändring är att några busshållplatser dras in i en förhoppning om att det ska snabba på vissa turer. Det gäller bland annat hållplatsen Trollhättan Vänersborgs flygplats. 

– Det är väldigt få som använder de hållplatserna överhuvudtaget. Allt bygger på statistik och det är för få som använder de hållplatserna helt enkelt, säger Mikael Olsson.

Tåglinjen som går mellan Göteborg och Halden börjar köras med Västtrafiks egna tåg i stället för med SJ-tåg som det är i dag. Förändringen finansieras med särskilt stöd från regionala utvecklingsnämnden, för att underlätta arbetspendling från bland annat Dalsland över gränsen till Halden. Under 2017 har Västtrafik ett avtal med SJ. När Västtrafiks tåg börjar trafikera sträckan kommer man att kunna använda samtliga Västtrafiks biljettyper, till exempel kontoladdning.

– Som det är nu kan man bara använda periodkort på de turerna, säger Mikael Olsson.

Fakta: Förändringar i kollektivtrafiken

  • Utökad helgtrafik Vänersborg-Göteborg. Fler avgångar sätts in lördag och söndag morgon/förmiddag.
  • Göteborg-Trollhättan-Halden börjar köras med Västtrafiks tåg. Alla Västtrafiks biljettyper kan då användas. Dessutom justeras tidtabellen för att bättre passa arbetspendling.  
  • En ny busslinje sätts in, linje 54 Sylte-Överby, som kommer köras i halvtimmestrafik. Det innebär dels snabbare resväg mellan Sylte och Lextorp, dels att restiden till Överby minskas från dagens cirka 30 minuter med byte till 20 minuter utan byte. Den nya linjen frigör också kapacitet på linjerna 24 och 65, där det är många resande i dag. 
  • Linje 93 delas i två linjer. Sträckan Strömslund-Resecentrum övergår till den befintliga linje 22, medan delen Resecentrum-Sylte behåller linjenumret 93. På grund av ombyggnationen av Drottningtorget kommer natturerna 93 och 630 att vända vid Resecentrum i stället för Drottningtorget. 
  • För att snabba upp trafiken tas hållplatserna Fredriksbergsgatan och Skärbergs i Vänersborg, Oden i Trollhättan och Trollhättan Vänersborgs flygplats bort.
  • Linje 1 Express Trollhättan-Skövde får fler avgångar för att främja pendling till och från Lidköping och Skövde.
  • Samtliga förändringar införs i december.
     
MEST LÄST