Väntar. I Trollhättans kommun är den genomsnittliga förstföderskan nästan 28 år gammal.
Väntar. I Trollhättans kommun är den genomsnittliga förstföderskan nästan 28 år gammal.

Nyblivna mammor blir allt äldre

Kvinnor väntar allt längre med att skaffa barn. Bland TTELA:s kommuner har genomsnittsåldern för förstföderskor ökat mest i Trollhättan.

ANNONS
|

På 40 år har åldern när en kvinna får sitt första barn ökat med ungefär 4,5 år. Det visar de senaste siffrorna från SCB, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

2015 födde genomsnittskvinnan sitt första barn vid 29 års ålder, vilket kan jämföras med en ålder på 24 år fyrtio år tidigare. En man får i genomsnitt sitt första barn när han är 31 år.

– En förklaring är att många kvinnor jobbar och pluggar på universitet och väntar lite längre med att få sitt första barn, säger Vitor Miranda, demograf på SCB, till Siren.

Sett till hela landet är medelåldern lägst i Munkfors där förstföderskorna är 23,5 år och högst i Danderyd med 31,9 år.

ANNONS

Läs också:Susannes väntan på barn blev lång

Den kommun där åldern har ökat mest mellan 1975 och 2015 är Dorotea, där genomsnittsåldern har stigit från 22,1 till 30,8 år.

– Medelåldern ökade lite snabbare under 1990-talet, då många män och kvinnor väntade längre med att få barn på grund av arbetslöshet och lågkonjunktur, säger Vitor Miranda.

I TTELA:s fyra kommuner har medelåldern bland kvinnor ökat mellan två och fyra år. De yngsta mammorna finns i Mellerud med en genomsnittsålder på 27 år.

Äldst i vårt område är mammorna i Trollhättan. Det är också där som den största ökningen har skett – 1975 födde en kvinna i Trollhättan sitt första barn vid knappt 24 års ålder, 40 år senare är hon nästan 28 år.

Att genomsnittsåldern ökar beror på flera olika faktorer menar Vitor Miranda.

– Det inkluderar tillgången till bättre och säkrare preventivmedel, ett ökande behov av att bli färdig med sin utbildning och att etablera sig på arbetsmarknaden innan man kan försörja barn. Konjunkturen och förändringar i attityder är ytterligare några förklaringar till denna senareläggning av barnafödande.

Alla fyra kommunerna i TTELA:s område ligger, trots ökningen, en bit under snittet för hela Sverige.

– Det man kan se i riket är att högutbildade kvinnor väntar längre med att få sitt första barn. En anledning till att det skiljer sig mellan olika kommuner kan vara att utbildningsnivån och åldern för etablering på arbetsmarknaden varierar, säger Vitor Miranda.

ANNONS

Fakta: Genomsnittsålder vid första barnet för kvinnan 2015 (ökning i år från 1975)

Trollhättan: 27,9 (4,4)

Lilla Edet: 27,7 (4,0)

Vänersborg: 27,2 (2,2)

Mellerud: 27,0 (4,1)

Riket: 29,1 (4,6)

ANNONS