Odlingarna fyrdubblas till nästa år

Andelsjordbruket i Restenäs har sålt till fler kunder än Angelica af Ekenstam i vintras kunnat hoppas på. Nu ska hon satsa och utöka sina odlingar till mer än fyra gånger så mycket.

ANNONS
|

Gårdagens regn syns inte till och solen skiner över ängarna på Restenäs. På ett odlingsland precis ovanför ängarna böjer sig Angelica af Ekenstam ner till en blåklint i en av odlingsbäddarna och pekar på bladen. – Blåklint kan man använda i salladen, säger hon.

Första året lyckat

Här har hon förutom att ha planterat flera sorters blommor, framför allt odlat mängder av grönsaker. Det är sallad i olika sorter, potatis, morötter och tomater. Grödorna säljs i ett koncept som heter andelsjordbruk. Det innebär att lantbrukaren i förväg säljer andelar av produktionen till konsumenten innan skörden är gjord. Och första året har blivit lyckat. – Innan ville vi sälja ungefär 30 till 40 andelar men det har blivit 45, säger Angelica af Ekenstam. En framgång hon nu vill hålla i liv. – Vi ville ha ungefär 200 andelar tills nästa år, fortsätter hon.

ANNONS

En sorts prenumeration

Måttet på en andel går inte avgöra exakt. Men en andel motsvarar ungefär ekologiska grönsaker för 150 kronor i en vanlig affär. Konsumenten tecknar en sorts prenumeration, på antingen en eller två andelar i veckan. Sedan starten i februari har andelsjordbruket i Restenäs 32 kunder. Det kunderna oftast vill ha är det personliga mötet med lantbrukaren, i kombination med nyodlade grödor.

– De flesta vill ha ekologisk, närodlad och färska grönsaker för det är faktiskt bättre mat, säger Angelica af Ekenstam. Att hon har haft möjligheten att planera, är en av orsakerna att hon kan bedriva andelsjordbruk. Även om hon släppte lite på det efter hand i år. – Jag hade tänkt en planering men sen körde jag bara på, säger hon.

Svårt att planera

En av anledningarna är att det är svårt att planera som lantbrukare. Vädret som i år har varit en blandning av både skyfall, storm och torka, dränkte till exempel flera bäddar av potatis som började mögla. Men trots det har det växt på bra.

– Första året har det blivit mycket grönt men tomaterna har kommit sent, säger Angelica af Ekenstam.

Tomaterna har hon inne i växthuset som ligger mitt på åkern. Det är stora klasar med tomater i olika storlekar och former. De flesta är omogna. Förutom tomater växer det också gurkor därinne. Det är att skapa en stor helhet av växt- och djurliv som är hennes dröm. Redan nu har hon bestämt att satsa på odlingar under hösten och vintern med framför allt kål. Det ska också anställas en till, och redan nu praktiserar Mohammad ali Nowandish på gården som allsysslare några gånger i veckan.

ANNONS

– Gör nästan allting och har jobbat med jordbruk i Iran men kommer från Afghanistan. Jag tycker det är kul, säger han. Och andra har erbjudit sig att hjälpa till för att de själva mår bra av det. – Det är en jättehärlig bonus att det bidrar till folks välbefinnande, säger Angelica af Ekenstam.

Och att kunna skapa en mötesplats genom mat är vad hon vill. – Visionen finns fortfarande att ge en helhet. Andelar av nötkreatur, en damm med fiskar och träd med frukt. Att folk ska komma och njuta på en härlig plats för att hämta kraft och få en meningsfullhet, säger Angelica af Ekenstam.

ANNONS