Kidnappningsrättegången avslutades i Vänersborgs tingsrätt på tisdagen. Två av de misstänkta förblev häktade i väntan på dom. Foto: Kent Eng
Kidnappningsrättegången avslutades i Vänersborgs tingsrätt på tisdagen. Två av de misstänkta förblev häktade i väntan på dom. Foto: Kent Eng

Oklart motiv bakom kidnappningen

Att kvinnan mot sin vilja förts från sitt hem verkar det inte finnas någon tvekan om. Men varför? Den frågan har inte blivit helt besvarad under den två dagar långa rättegången som avslutades på tisdagen.

ANNONS
|

– Vi kan egentligen bara spekulera om motivet. Det är kanske så att de inte säger allt heller, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson efter att kidnappningsmålet avslutats i Vänersborgs tingsrätt.

Under rättegången berättade brottsoffret, en medelålders kvinna, detaljrikt om hur hon med hot och tvång fördes bort från sitt hem i Färgelanda av tre personer. Samma tre personer som suttit häktade sedan april och i början av veckan ställdes inför rätta. Åklagaren presenterade en rad bevis för att kidnappningen ägt rum och för att de tre tilltalade "gemensamt och i samförstånd" utfört i brottet. Men trots att frågan om motiv lyftes flera gånger under rättegångens två dagar förblev svaret hängande i luften.

ANNONS

– Det kan vara flera orsaker. Men jag misstänker det som hände kvällen innan, sa den kidnappade kvinnan själv.

Kidnappningsoffret, liksom de tre misstänkta, har rört sig i kretsar där kriminalitet och missbruk förekommer. Offret berättade att hon kvällen innan kidnappningen hade varit hemma hos en av de misstänkta, en 44-årig kvinna, eftersom hon trodde att en närstående till kvinnan stulit en tv och mediciner från henne och hon ville att dessa skulle lämnas tillbaka. Det är en förklaring som får stöd av bland annat hotfulla sms från brottsoffret till den hon misstänkte hade bestulit henne, och från vad några av de misstänkta har sagt under rättegången.

– Jag kan inte med säkerhet säga varför, men det är sannolikt att [kvinnan] och [den närstående] har blivit ovänner om den här tv:n. Det finns säkert fler bakomliggande orsaker, sa Caroline Fransson under rättegången.

Åklagarens gissning är att den 44-åriga kvinnan tillsammans med de övriga misstänkta genomfört kidnappningen och den följande misshandeln i syfte att skydda 44-åringens närstående.

Den 44-åriga kvinnan själv nekar helt till att ha deltagit i kidnappningen, och hennes advokat påpekade under rättegången att det inte fanns någon teknisk bevisning som band kvinnan vare sig till offrets bostad, till bilen eller den plats där hon sedan lämnades. Kvinnan sa också att hon det inte fanns någon konflikt mellan henne och offret, men antydde att det fanns andra som hade något otalt med henne.

ANNONS

– Det är inte något mellan mig och [kvinnan]. Det är [kvinnan] och alla andra, för hon skapar konflikter, sa 44-åringen.

De två andra åtalade, en 24-årig kvinna och en 30-årig man har medgett att de varit närvarande under brottet. Den yngre kvinnan har pekat ut 44-åringen som den drivande. Mannen har hävdat att en ej namngiven person varit drivande. Båda har nekat till att ha tagit aktiv del i något brott och har inte heller kunnat ge någon förklaring till varför det skedde.

– Vad gäller bakgrunden är jag inte man nog att fatta det, sa 30-åringens försvarsadvokat Tommy Nilsson och fortsatte:

– Vi har fyra lika goda kålsupare. Händelsen har ägt rum, men frågan är vem som har gjort vad. Eller snarare vem ljuger på vem. Det finns mörka, dunkla agendor här.

Åklagaren yrkade att domstolen skulle döma de tre misstänkta för mindre grovt människorov och att de två kvinnorna också skulle dömas för grov misshandel. De tilltalades advokater yrkade på friande domar, respektive att brottet skulle betraktas som olaga frihetsberövande. Efter avslutad rättegång beslutade domstolen att de två kvinnorna skulle förbli häktade, vilket tyder på att de kommer att dömas för brott, medan mannen försattes på fri fot.

ANNONS
ANNONS