Oppositionen vill satsa på personalen

Socialdemokraterna vill satsa en halv miljard på höjda löner för regionens sjukvårdspersonal och Vänsterpartiet föreslår frysta biljettpriser inom kollektivtrafiken. Det framgår av partiernas budgetförslag för de kommande åren.

ANNONS
|

Socialdemokraterna har nu presenterat sitt budgetförslag för Västra Götalandsregionen, något de kallar en historisk satsning på personalen.

– Vi socialdemokrater anser att alla människor ska ha en lön som går att leva på, och vi ser att vi har grupper som har halkat efter rejält, säger Karin Engdahl (S), regionråd i opposition med ansvar för personalpolitiska frågor.

Enligt förslaget vill partiet rikta in sig på vården, där de under de kommande två åren vill satsa en halv miljard på höjda löner för sjukvårdspersonalen; 300 miljoner under 2018 och 200 miljoner för 2019.

I ett pressmeddelande anger de att de vill minska kostnaderna för inhyrd personal, renodla vårdjobben och minska administrationen.

ANNONS

– Dessa satsningar kan vi göra främst tack vare att fler är i jobb och skatteintäkterna ökat, samt de många hundratals miljoner som den S-ledda regeringen tillfört, säger Helen Eliasson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i regionen.

Även Vänsterpartiet vill satsa en halv miljard på personalen, spritt över åren 2018-2020. Samtidigt föreslår de att biljettpriserna i kollektivtrafiken ska frysas på 2017 års nivå, och vill sänka priset på Regionen Runt-kort. Satsningarna ska enligt förslaget finansieras genom att höja regionskatten med 30 öre.

ANNONS