Pappans försvar: "Vill försöka skydda honom"

ANNONS
|

De två bröderna blev rånade i en lägenhet i Uddevalla i augusti 2015. Gärningsmännen ska ha hotat offren med kniv, batong och en av dem ska ha utsatts för ett strupgrepp.

Dagen efter bestämde bröderna träff med en av rånarna, en man i 25-årsåldern. De träffades i bostadsområdet Hovhult i Uddevalla. Då blev det bråk. Den äldre av bröderna avlossade ett skott som träffade mannen i 25-årsåldern i buken.

Bröderna flydde från platsen medan den skottskadade mannen tog sig till en lekplats i närheten. Här hittades han svårt skadad och innan han dog berättade han att bröderna låg bakom skottet.

ANNONS

LÄS MER: Pappans sms till sonen: "Döda han"

Storebrodern dömdes

Båda bröderna åtalades senare för inblandning i mordet. I hovrätten dömdes den äldre av dem till fängelse i 14 år. Lillebrodern friades helt.

Men i början av året stoppades lillebrodern av polisen. På sig hade han vapen och narkotika. Polisen undersökte då hans telefon och såg att han fått sms från sin pappa: "Gå döda NN o gå in". I stället för NN hade pappan skrivit namnet på den andre rånaren, det vill säga han som inte dog.

Pappan har också skrivit "Gå gå döda han" och "har du pistol bara så" i sms till sonen.

Pappan skrev också att han hoppades att sonen skulle få "livstid" för detta - "det bästa för alla o blir av med dig för alltid", skrev han. Det skulle också ge rättvisa mot den morddömda sonen, enligt förundersökningsprotokollet.

Pappan åtalades

Polis och åklagare tog smsen på allvar och pappan i 50-årsåldern åtalades för stämpling till mord.

– Stämpling till mord är ett väldigt ovanligt brott. Det är ovanligt att man driver det vidare för det måste finnas någon konkret fara för att det här ska kunna genomföras. I det här fallet finns det bakgrund, motiv, därtill är det skickat till en person som har vapen och ammunition och det pratas om det i smsen. Därav menar jag att det skulle kunna finnas risk att det skulle fullbordas, har chefsåklagare Daniel Edsbagge sagt.

ANNONS

Sonen själv påstår att pappan brukar skicka sms till honom när han är arg på honom.

– Det är bara skitsnack och han är bara arg, sa han i polisförhör och säger att pappan aldrig skulle skada någon.

"Försöka skydda honom"

Pappan själv har också nekat till brott.

– Jag ville inte att han skulle döda någon. Det är klart jag inte vill att någon ska dö alls. Eller råka illa ut, säger han i polisförhör och fortsätter.

– Jag vill försöka skydda honom på alla sätt. Det var det som var meningen.

Hans advokat har utvecklat detta resonemang:

– Det handlar inte om att uppmuntra någon att döda utan det handlar om ett försök att få sonen att ta tag i sitt liv, har Peter Wall sagt.

Han fortsatte:

– Han menar inte bokstavligen, utan han försökte varna sin son som kanske är på väg åt fel håll att säga till honom att passar han sig inte utan fortsätter han leva det liv han lever så kommer det sluta som för brorsan hans.

Dom mot pappan

I samband med att rättegången avslutades släpptes pappan från häktet.

Nu har domen kommit. Pappan frias för stämpling till mord men döms för ringa vapenbrott för att ha haft en elpistol i sitt hem till dagsböter.

ANNONS

Tingsrättenhållermed åklagaren om att det i vissa sms låter som att pappan vill att sonen ska döda rånaren med pistol. Men de anser att "utredningen ger en bild av en far som med ett mycket illa valt ordval i SOS ger uttryck för sin desperation och besvikelse över sin sons dåliga val i livet". De konstaterar alltså att detinte är bevisatatt pappan skickade smsen för att han faktiskt ville att sonen skulle dödarånaren.

Tingsrätten skriver också att sonen sagt att han inte skulle ha utfört gärningen.

Sonen dömdes till fängelse i fyra månader för vapenbrottet och ringa narkotikabrott.

ANNONS