Personal fick andningssvårigheter på Näl

17 anställda fick andningsproblem, oklart varför. Planerade operationer ställs in.

ANNONS
|

– Det är ett antal personal på operationsavdelningen på Näl som fått symptom med andningsbesvär med stickningar i halsen, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården. – Det är 17 personal med varierad grad av symptom. Det är ingen som får vård för närvarande. Sex av de här uppsökte akutmottagning, men ingen är kvar där. Några av dem har fått gå hem, fortsätter han. Enligt Niklas Claesson ska ingen av den drabbade personalen ha fått några allvarligare skadoroch inga patienter har varit påverkade på något sätt.

Sjukhuset har nu gått in i vad man kallar stabsläge på grund av händelsen, vilketUddevallabloggenvar först med att rapportera. Stabsläge innebär bland annattäta informationsmöten och kortare beslutsvägar. Det första fallet inträffade 9:41 på tisdagsmorgonen, efter klockan 11 hade inte något ytterligare fall rapporterats.

ANNONS

Den personal som har haft de här besvären har befunnit sig i en av två operationskorridorer på Näl. Vi har tills vidare stängt den ena korridoren. Eftersom vi har reducerad kapacitet har vi ställt in planerade operationer. Akuta operationer utförs som vanligt, säger Niklas Claesson.

Planerade operationer kommer att vara inställda även under onsdagen. Vad som orsakat problemen är inte känt i dagsläget. Fastighetsägaren Västfastigheter har personal på plats för att undersöka vad det är som har hänt. – Det finns teorier, men vi vet inte tillräckligt mycket för att kunna gå ut med något.

Har Näl haft liknande problem tidigare? – Det har varit problem med luftkvaliteten under en längre tid. För ett år sedan hade vi problematik med mögel på operationsavdelningen, folk fick reaktioner. Men jag kan inte bedöma om det finns nåt samband. Vi håller alla dörrar öppna.

Vad händer nu? – Det är på väg in ytterligare analyskompetens. Vi följer också upp den personal som har haft problem.

ANNONS