Polischefens varning – då blir det kaos i Göteborg

Med kort tid kvar till EU-toppmötet i Eriksbergshallen och Göteborgs polischef varnar för kaos. Dock inte i form av kravaller, utan i trafiken.

ANNONS
|

Insatsen i början av oktober under Nordiska Motståndsrörelsens avbrutna manifestation, och de parallella motdemonstrationerna, var ur polisiär synvinkel enbart en uppvärmning.

Datumet 17 november har funnits i myndighetens almanackor betydligt längre och omfattar en operation av avsevärt mycket mer komplicerad karaktär.

Uppemot 5000 poliser

Det handlar inte i första hand om att undvika ordningsstörningar på gatunivå, utan om att förhindra attacker mot 28 gästande regeringschefer och ett antal EU-politiker.

– De poliser som ska arbeta med eventuella protester ute på stan är ungefär lika många som vi hade inkallade under NMR-marschen. Men då utgör den gruppen ändå inte ens hälften av det totala antalet personer som ingår i kommenderingen, konstaterar Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.

ANNONS

Utifrån detta resonemang torde det vara mellan 4 000–5 000 svenska poliser (inklusive Säpo) inblandade, för att kunna genomföra arrangemanget.

Det är en siffra som polisledningen, i vanlig ordning, inte kommenterar.

– Jag vill absolut inte underskatta risken för kravaller men vi har inga indikationer, inga underrättelser, om att större opinionsyttringar skulle planeras. Vi är samtidigt medvetna om att saker och ting kan förändras snabbt. Titta bara på utvecklingen i Katalonien, säger Erik Nord.

Det har redan lämnats in ett par ansökningar om demonstrationstillstånd till myndigheten, och i något fall även godkänts.

Detta gäller till exempel för organisationen Folkrörelsen Nej till EU.

Fokus på personskyddet

Polisens fokus ligger emellertid på platsbevakning, när- och personskydd, avspärrningar och förebyggande spaning – samt inte minst på att eskortera mötesdeltagarna till, genom och från Göteborg.

– Allmänhetens minne av de här dagarna lär bli trafikstockningar, tror Nord.

Inledande smällen väntas sent under torsdagen den 16 november, när de första internationella höjdarna anländer och åker via riksväg 40 från Landvetter och in till Korsvägen.

– Den verkliga krisdagen är fredagen. Då stänger vi av E6:an en timme på morgonen och en timme på eftermiddagen. Det måste vara rent på vägarna. Vi vågar ur säkerhetssynpunkt inte ha de här personerna sittande stilla i köer till och från Hisingen, förklarar polischefen.

ANNONS

Fyra alternativa vägar

Sammanträdet äger rum i Eriksbergshallen på Norra Älvstranden, samtidigt som alla medverkande bor på Gothia Towers Hotell.

Mellan dessa punkter på kartan finns fyra potentiella förbindelseleder: Tingstadstunneln, Götaälvbron, Älvsborgsbron och Angeredsbron.

– Vilken av vägarna vi väljer avgörs i sista stund. Vi vill ha alla alternativ öppna, betonar Erik Nord.

Det känns som massor av stök för ett möte som pågår under endast tre timmar (klockan 09.30–12.30) med efterföljande lunch?

– För oss hade det förstås varit enklare om alltihop koncentrerats till ett enda ställe, Svenska Mässans område. Då hade vi sluppit kortsluta trafiken. Fast nu är det som det är.

Polisen jobbar nu med att informera andra bärande samhällsfunktioner om det kommande totalstoppet.

– Det är avgörande för sjukvården, hemtjänsten, viktiga transporter, kollektivtrafiken, men också för exempelvis resebyråerna att veta vad som är på gång och planera utifrån det.

Fakta: EU-toppmötet 17 november

  1. EU-mötet i Göteborg den 17 november ska, enligt programmet, primärt innehålla diskussioner om hur unionen kan främja rättvisa jobb och tillväxt. Centrala frågor kommer att vara väl fungerande och rättvisa arbetsmarknader i Europa och hållbara sociala trygghetssystem.
  2. 28 regeringschefer har tackat ja till mötesinbjudan. Värd för mötet är den svenske statsministern Stefan Löfven tillsammans med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
  3. Enligt polisen skulle den kommande insatsen kunna vara den hittills tredje största i Sverige någonsin, efter EU-toppmötet och Bush-besöket i Göteborg (2001) och Barack Obamas officiella statsbesök i Stockholm (2013).
  4. Under de så kallade Göteborgskravallerna 2001 greps och omhändertogs över 900 personer. Cirka 80 demonstranter ställdes inför rätta och merparten dömdes för våldsamt upplopp. Fem polismän åtalades också, ingen av dem fälldes för brott. En ung man skottskadades i korsningen Vasagatan och Aschebergsgatan.
ANNONS