Polisen bygger jättearrest inför nazistdemonstrationen

ANNONS
|

I garaget vid polishuset på Skånegatan är det full rulle. I skrivande stund läggs det mattor, det byggs bås och anordnas toalettavdelningar. Hundratals personer ska kunna frihetsberövas och hållas här om det blir stökigt under nazistdemonstrationen nästa vecka.

– Det ser riktigt bra ut när man tittar där nu, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Aftonbladet var först att skriva om nyheten att garaget skulle omvandlas till en arrest. Men det är inget spontant påfund – garaget skulle ursprungligen användas som arrest vid EU-toppmötet den 17 november. Men nu har man skyndat på bygget.

–När vi tog det här beslutet inför EU-toppmötet var tanken att vi skulle kunna ta emot flera hundra personer. Men nu skyndade vi på detta så det ska bli klart redan innan demonstrationen nästa lördag,säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

ANNONS

LÄS ÄVEN: De hetsar till våld och hat

Garage blir arrest

Minnet efter Göteborgskravallerna 2001 är fortfarande färskt hos Göteborgspolisen. Bygget vid polishuset på Skånegatan är resultatet av en läxa man lärt sig sedan dess, menar Erik Nord. Burarna som byggs i garaget påminner om gallerförsedda källarförråd, förklarar han – men de är inte avsedda för de mest våldsamma.

– För dem har vi andra arrester. Men det här är till för sådana som vi bedömer inte går att släppa ut för att de har deltagit i oroligheter men inte är direkt brottsmisstänkta, säger Erik Nord.

Kommer ni få användning av arresten under nazistdemonstrationen?

– Tyvärr är det så att vi kanske kommer att få användning av detta. Och hur det blir nästa lördag kommer att få betydelse för hur det blir på EU-toppmötet.

LÄS ÄVEN:GP granskar NMR: "En våldsam sekt"

Svårtolkad lag

Efter den senaste nazistdemonstrationen i Göteborg har polisen fått kritik för att man inte stoppade demonstrationen. Men lagstiftningen är inte helt glasklar när det gäller hets mot folkgrupp, menar Erik Nord. Det förs kontinuerliga diskussioner inom polisen för hur man ska tolka lagen, berättar han.

–Till och med högsta domstolen är inte alltid överens om hur man ska tolka hets mot folkgrupp. Vi upplever att det finns utrymme att vara lite strängare i tolkningen om det ser ut som en nazidemonstration från 1930- eller 1940-talet. Hittar vi väldigt tydliga sådana fall så ska vi se om vi kan få igenom dem i rättssystemet, säger Erik Nord.

ANNONS

Men demonstranterna blir smartare. Den första maj i år hade nazisterna enhetlig klädsel – något som då kan påminna om soldatmarscherna i nazityskland. Men förra veckan var alla olika klädda. Demonstranterna måste begå något brott, man kan inte fängsla folk bara för att de står för en främlingsfientlig ideologi.

–I förlängningen skulle det innebära att man skulle fängsla alla som säger att de är nazister. Det löser inte problemet, säger Erik Nord.

LÄS ÄVEN: "En upptrappning i Västra götaland"

Vi böjer oss inte för nazismen

Den stora frågan är om polisen böjer sig för nazismen genom att inte stoppa deras demonstrationer. Men så är det inte, menar Erik Nord.

– Vi vill inte ändra sättet vi agerar på, för vi värderar inte åsikter. Vi vill ha goda relationer med de som är ute och demonstrerar, säger han.

Så man satsar på dialog med demonstranterna. Man kan inte hindra folk från att demonstrera, så tillvida man inte begår brott samtidigt, understryker Erik Nord. Det viktiga är att försöka undvika oroligheter.

– Upplever de att vi inte bluffar utan faktiskt kommunicerar med dem så blir det lugnare och mindre oroligt, så är det. Vi vill undvika upplopp, för under upplopp kan folk bli skadade och det vill bli undvika, säger Erik Nord.

ANNONS

Polisen kommer att informera nazisterna om vad som är tillåtet och inte och sedan låta dem demonstrera.

Vad säger du till dem som anser att ni tillåter hets mot folkgrupp?

–Vi tillåter inte hets mot folkgrupp. Om någon kan ta fram en linjal om vad som är straffbart och inte så får de gärna göra det. Det här är ingen enkel sak.

LÄS ÄVEN:ANALYS: Nazistmålets största förlorare – en ensam städare

Symbolen inte nazistisk i sig

Det har också varit diskussioner kring den symbol nazisterna bär vid demonstrationerna – den som de själva kallar för "Tyrruna". Men ensam är symbolen inte tillräcklig för att orsaka hets mot folkgrupp.

– Den som säger att det inte är hets mot folkgrupp är justitiekanslern. Det är vad vi har lutat oss mot. Den har inte ansetts som en självbärande nazistsymbol utan får i så fall sättas i ett sammanhang, säger Erik Nord.

Ibland har nazistiska demonstranter haft plakat med en överstruken davidsstjärna på, berättar han. På det senaste har man sett att nazisterna sätter en tejpbit över det.

– Det som är det mest komplicerade är att det är individer som gör sig skyldiga till brott, inte demonstrationen som helhet. Vi måste dokumentera dels hur demonstationen ser ut och dels hur individen ser ut. Det kan bli rörigt, men vi får se om vi får möjlighet att rapportera några fall av hets mot folkgrupp, säger Erik Nord och fortsätter:

ANNONS

–Men nu är det ingen enhetlig klädsel. Det är inte självklart att det ser ut som en nazidemonstration från 1930-talet bara för att man marscherar under en demonstration. Sedan skrämmer det när man förstår att det är nazister. Jag förstår att det skrämmer människor.

Tvistad rutt

Men saker och ting kan snart komma att ändras, berättar polischefen. Nazisterna kommer nu att vandra från Korsvägen, via Sten Sturegatan, Parkgatan, Slussgatan, Norra Hamngatan och in på Gustaf Adolfs torg. Nu larmar Judiska församlingen för att nazisterna kommer att demonstrera oroande nära deras lokaler.

– Nu kommer man att pröva om de är för nära Judiska församlingen och för nära Svenska mässan och Svenska förvaltningsrätten kommer att fatta ett beslut kring det nu det närmsta.

LÄS ÄVEN:Därför får nazisten Viktor Melin sänkt straff efter bombdåden

ANNONS