Polisen varnar för rattjuvarna

I onsdags inleddes rättegång mot två män som misstänkts för ett 20-tal bilinbrott i Västsverige. Senaste tiden har antalet stölder av krockkuddar, rattar och andra bildelar ökat drastiskt. Men grunden till problemet sträcker sig över Sveriges gränser. – Det rör sig om organiserad brottslighet över Sveriges gränser, säger Håkan Carlsson, chef för polisens nationella transportsäkerhetsgrupp.

ANNONS
|

Mellan åren 2005 och 2015 har man i Sverige sett en kraftig minskning av antalet stulna fordon. Men samtidigt har det kommit en ny trend – en markant ökning av stöld av reservdelar.

Försäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänsts statistik visar att det under januari och februari i fjol anmäldes 318 stölder av den typen i Sverige, men i år har det anmälts 646 stölder under samma period. Siffrorna visar alltså en tydlig fördubbling.– En enkel förklaring är att behovet för de här delarna har ökat. Det rör sig om dyra reservdelar med stor efterfrågan. Folk ser det som en affärsmöjlighet eftersom de annars är väldigt dyra, säger Håkan Carlsson, chef för polisens nationella tranportsäkerhetsgrupp.

ANNONS

Framförallt är det ägare av bilmärken som Audi, BMW och Volvo som drabbas av de allt vanligare bildelstjuvarna. Till större delen centreras brotten till storstadsområden.– Det finns en marknad för vissa bildelar, särskilt för premiummärken. Det är air-bags, rattar, strålkastare och en hel del andra saker, säger Håkan Carlsson.I onsdags inleddes rättegång mot två män som misstänks ha begått ett 20-tal av dessa stölder i Västsverige. De har utförts under kort period som sträcker sig mellan slutet av januari och början av februari i år.Gärningsmännen ska ha tagit sig in i bilar genom att krossa rutorna och därefter har krockuddar, rattar och annat gods stulits.– De har slagit till i Boråsområdet, Göteborgsområdet, Allingsås, Lilla Edet och andra ställen, säger Peter Ström, gruppchef mängdbrott lokalpolisområde Borås.

Efter att ett uppmärksamt vittne hört av sig till polisen angående två män som rörde sig i ett bostadsområde i Borås lyckades polisen komma tjuvarna på spåren.I februari var polisen ute i området, där stötte de på en bil som stämde överens med vittnesuppgifterna - i den fann man två män som uppträdde nervöst.När bilen söktes igenom fann poliserna stöldgods som värderas till upp till 750 000 kronor.– Det är stora ersättningsyrkanden. De har stulit en mängd rattar och airbags, säger Peter Ström.De två männen åtalas nu för grov stöld och rättegången mot männen avslutas på under fredagen.

ANNONS

Bildelstjuvarna är en svårknäckt nöt för polisen. Enligt Håkan Carlsson handlar det om organiserad brottslighet på stor skala. Det är organiserade ligor som rör sig runt om i landet och sedan säljer av godset inom EU-regionen.– De skickar hit hantverkare, som är väldigt duktiga på det här. Det är de som åker och stjäl de här sakerna, säger han.

Hantverkarna är bilkunniga och vet vad som är gångbart och inte. Det är de som utför själva stölderna, men det är på uppdrag av de stora ligorna som brotten begås.Ligorna har inte alltid logistiken att föra ut bilar ur landet, men reservdelar kan man skruva ner och transportera. Senare kan man tjäna storkovan på de platser där det finns hög efterfrågan på billigare reservdelar till premiumbilar.

Problemet sträcker sig alltså över Sveriges gränser. Det är svårutredda brott som kräver samverkan inom EU om det ska gå att lagföra de brottsliga organisationer som skickar de så kallade hantverkarna.

FAKTA: Så skyddar du din bil

• Parkera bilen på ett upplyst ställe eller i garage.

• Förvara bilnycklar på ett säkert ställe, lägg dem inte alldeles intill ytterdörren.

• Har du en så kallad key-less bil, förvara gärna nycklarna i en plåtburk. På så sätt förhindrar du att någon kan fånga upp nyckelsignalen och lura bilen att tro att nyckeln finns intill/i bilen.

ANNONS

• DNA-märk dina bildelar, dekal kan fås via stöldskyddsföreningen.

Källa: polisen.se

ANNONS