Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Polisens varning för åldringsbrott: "Vidrigt"

Allt fler äldre kvinnor råkar ut för brott där flera gärningsmän lurar sig in i bostaden för att stjäla smycken och kontanter. – Det här är ett vidrigt brott som man kan känna all avsky för, just för att gärningsmännen går på människor som inte kan försvara sig, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Minst tre så kallade åldringsbrott inträffade i Västsverige på lördagen. Nu varnar polisen för brotten, som oftast drabbar kvinnor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– De här rör sig om att det är utvalda brottsoffer, oftast kvinnor. Då är det personer som tränger sig in i bostaden och ber om vatten eller papper eller liknande. Sedan genomsöker de bostaden och plockar på sig guld och kontanter, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

"Snabba på att byta geografisk riktning"

Han berättar att gärningsmännen ofta är ute ur bostaden igen redan efter ett par minuter.

– De ger sig på personer som inte kan försvara sig. Gärningsmännen är sedan väldigt snabba på att byta geografisk riktning så det kan vara svårt att få tag på dem, säger han.

Det första larmet om åldringsbrott kom 11.06 i Varberg, då en kvinna i 70-årsåldern fick besök av två kvinnor som bad om vatten och papper.

Den ena följde med in i köket medan den andra fortsatte till sovrummet.

"Ett vidrigt brott"

Den 70-åriga kvinnan märkte vad som höll på att hända och lyckades få ut kvinnorna ur lägenheten.

Vid 12.35 kom nästa larm, denna gång från Lidköping.

Då blev en kvinna i 80-årsåldern bestulen på ett guldhalsband och sättet att tränga sig in i bostaden liknar den tidigare händelsen. Ytterligare ett larm kom vid 14.14 vid en bostad i Falkenberg.

– De här händelserna har utan tvekan ett samband. Jag vill be alla att ringa runt till sina äldre bekanta eller vänner för att varna om det här. Släpp inte in någon, öppna inte ens dörren om det är någon du inte känner igen, säger Stefan Gustafsson.

Ingen av personerna ska ha kommit till fysisk skada.

– Det här är ett vidrigt brott som man kan känna all avsky för, just för att gärningsmännen går på människor som ofta inte kan försvara sig. Vi vill att man omgående hör av sig till polisen om något sådant händer. Personer som begår sådana brott ska gripas, de ska lagföras och vi ska se vilka det är, säger Stefan Gustafsson.

Så skyddar du dig mot åldringsbrott

Tjuvarna lurar sig in i bostaden hos äldre personer. De lånar vatten eller utger sig för att vara massör eller läkarstudent från vårdcentralen. Var vaksam mot okända besökare och släpp inte in okända personer i hemmet, är polisens råd.

Den senaste tiden uppgår antalet polisanmälda åldringsbrott med det här tillvägagångssättet till mellan 5 och 10 per dag i Sverige – att jämföra mot ungefär 0–1 anmälningar under andra dagar på året.

– De som ägnar sig åt denna typ av åldringsbrott är extremt brottsaktiva just nu. De rör sig över stora delar av landet och använder olika tillvägagångssätt för att komma in i bostaden och stjäla. Vi har också sett att de är mer bryska och tränger sig in i bostaden, säger polisen Mats Wahlberg, tf. chef för polisens Circagrupp som har ett nationellt uppdrag att identifiera, samordna och utreda seriebrott mot äldre.

Tillvägagångsätten för att lura sig in i bostaden varierar. Det är vanligt att tjuvarna försöker be om vatten till sig själva eller till ett barn. Den senaste tiden har det också varit vanligt att utge sig för att vara massör eller läkarstudent från vårdcentralen.

– Men de använder även andra sätt för att komma in. Om den äldre råkar säga att de väntar på hemtjänstpersonal så hugger tjuvarna på det och uppger att det i själva verket är de som kommer från hemtjänsten.

Polisens främsta råd för att undvika att bli utsatt för åldringsbrott kan sammanfattas i några enkla punkter:

  • Håll ytterdörren låst även när du är hemma.
  • Var vaksam om någon ringer på och du inte väntar besök.
  • Är du minsta osäker – öppna inte dörren.
  • Förvara inte kontanter eller värdefulla smycken lättillgängligt i hallen eller i sovrummet där tjuvarna brukar leta först.

Om brottet redan skett är det viktigt att göra iakttagelser för att öka möjligheterna att klara upp åldringsbrottet, till exempel genom att notera så mycket detaljer som möjligt om signalement och bilen de misstänkta färdas i.
– Blir man utsatt är det viktigt att blixtsnabbt ringa polisen, säger Mats Wahlberg.

 

Källa: Polisen.

MEST LÄST