Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Årets vinter väntas bli kall i södra Sverige. Bilden är en arkivbild. Bild: Anna von Brömssen
Årets vinter väntas bli kall i södra Sverige. Bilden är en arkivbild. Bild: Anna von Brömssen

Prognosen: Kall vinter väntar södra Sverige

Året vinter väntas bli kallare än de senaste årens vintrar. I alla fall i södra Sverige där kall luftmassa kommer samlas, medan det blir mildare i norr. – Just denna väldigt storskaliga prognos tyder på att det i alla fall kan bli kallare den här vintern är förra vintern, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

Väderinstitutet ECMWS, European Center For Medium-Range Weather Forecast, i England arbetar bland annat med att ta fram långsiktiga prognoser för vädret. Nu visar prognosen för årets vinter, från december till och med februari, att en kallare vinter än vanligt är att vänta, i alla fall över södra delarna av Sverige. 

Men enligt Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca, är det svårt att avgöra vad den väntade kylan kommer ha för inverkan på det faktiska vädret. 

– Det lilla jag vet är att det ser ut att kunna bli lite mildare för Norrlands del och lite kallare i södra Sverige. Men vad det har för påverkan på vädret och om det kommer vara mer snö eller så, det kan jag inte svara på, säger Kristoffer Molarin. 

Svårt att avgöra temperatur

Han påpekar att långtidsprognoser av den här typen är osäkra. Men att det i nuläget tyder på att den här vintern kommer bli kallare än föregående vinter. 

– Just denna väldigt storskaliga prognos tyder på att det i alla fall kan bli kallare den här vintern är förra vintern, men hur kall är en annan fråga. Det kan handla om några grader kallare men kanske inte om något rekordkallt år. 

Anledningen till den att just södra Sverige ser ut att få en kallare vinter än vanligt har att göra med placeringen av den kraftiga Jetströmmen som är en luftström med mild luft som ligger på ungefär samma höjd som flygplan rör sig på. Beroende på var den ligger kan man man även uttolka vilka delar som kommer få en mildare vinter och vilka som kommer få en kallare vinter. 

– Det är dessa starka vindar som avgör vilken luftmassa som tar sig in över Europa. Och den visar alltså att den kommer ligga främst över norra delar av Sverige, säger Kristoffer Molarin. 

Kraftig luftström

Enligt honom kan Jetströmmen även hoppa en del fram och tillbaka, men den ser ut att till stor del placera sig över gränsbandet mellan norra och södra delarna av Sverige.

– Luftströmmen bildar en vägg, så även om den är högt där uppe så påverkar den hur vädret blir på marknivå. 

De senaste åren har vintrarna varit av mildare karaktär i södra Sverige, vilket till stor del har påverkats av Jetströmmens placering. 

– Den kalla luften i norra Sverige har blockats av en vägg från den här vinden, så det har i stället legat mild luft över södra delar av Sverige, säger Kristoffer Molarin. 

MEST LÄST