Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Rättegång i USA i februari för västsvensk 19-åring

Den 19-årige man från Västsverige som suttit häktad i USA sedan en månad tillbaka misstänkt för sexbrott mot en 12-årig flicka, kommer att få sitt fall prövat i en amerikansk domstol först efter nyår.

– Ambassaden i Washington har varit i kontakt med den frihetsberövade och besökt honom, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst till P4 Väst.

Mannen greps på ett hotell i West Virginia med en efterlyst 12-åring som han hade haft kontakt med sedan tidigare över internet. Han har sagt till polis att han trodde först att hon var 18 år, men insåg snart att hon var mycket yngre. Han tog ändå flyget till Charlotte i North Carolina, skriver lokala medier i West Virginia, för att hämta flickan han blivit förälskad i.

Där hyrde han bil och körde sedan norr ut för att hämta en 12-årig flicka i hennes hemstad i West Virginia. Flickan anmäldes snart försvunnen, men enligt vänner till henne ska hon ha sagt att 19-åringen var hennes pojkvän och att de skulle rymma tillsammans till Mississippi.

Några dagar senare greps han på ett motell av polis, där han befann sig med flickan. Först var han misstänkt för kidnappning och sexbrott mot barn, men rubriceringen har skrivits om till att gälla sexuella övergrepp och grooming.

I dag sitter mannen fängslad i väntan på rättegång och mot en borgen på strax över 800 000 kronor. Enligt assistentåklagare Adam Wolfe är det inte otänkbart att mannen i ett senare skede lämnas över till Sverige, skriver amerikanska medier.

– Det är aldrig aktuellt innan det finns en dom, säger Linn Duvhammar till P4 Väst.

Hur 19-åringen ställer sig till brottsmisstankarna i nuläget är okänt, men han har tidigare nekat till brott. Rättegången mot honom ska hållas i februari enligt uppgifter till Utrikesdepartementet.

Läs även: Västsvensk 19-åring häktad i USA

MEST LÄST