Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Foto: SVT Nyheter Väst.
Foto: SVT Nyheter Väst.

Rolf har samlat all reklam – i 27 år

I 27 år har han sparat all reklam som har tryckts ner i brevlådan i Vargön – för att markera hur mycket den totala mängden i slutändan blir. Men nu är det slut på det. – Man blir så förbannad på det här naturslöseriet och tänk så mycket energi som har gått för att producera det här pappret, säger Rolf Glännman.

72-årige Rolf Glännman utanför Vänersborg har samlat reklam i 27 år fram tills nyligen, vilket SVT Nyheter var först med att uppmärksamma.

Inte ett reklamblad har slängts. I stället har det förvarats i papperskassar i uthuset, som en markering på hur mycket reklam man samlar på sig.

– Det hela började med att jag jobbade på Sri Lanka men bodde i Hagfors. Som mest var jag borta i 205 veckor i sträck. Jag jobbade hela tiden. När jag kom hem låg det en bunt reklam på bordet, säger han.

Efter en tid tog han beslutet att se hur mycket reklam det skulle bli om han sparade allt under ett år.

"Det blev 800 kilo"

Sedan dess har det bara fortsatt.

– Jag skulle se hur mycket jag kunde spara. Det blev totalt 800 kilo. Tänk dig vad mycket skit det hade blivit om alla hade samlat lika mycket. Man blir så förbannad på det här naturslöseriet och tänk så mycket energi som har gått åt att producera det här pappret, säger han.

Men tillslut fylldes uthuset och han har nu gjort sig av med rubbet.

– Nu är det slut. Det gick inte att hantera mer. Nu är det så tomt, så tomt i uthuset. Det är nästan så jag saknar det lite. Jag har satt upp en stor lapp vid brevlådan att jag inte vill ha någon mer reklam.

"Jag ska äta tårta"

I vanliga fall kommer sopbilen till vägen en bit bort från huset.

– Jag kunde ju inte ställa ut 800 kilo reklam vid vägen. Så jag ringde och då kom de med en släpkärra och hämtade allt.

Vad nästa stora projekt blir är ännu oklart.

– Det jag har planerat den kommande tiden är att åka till Hagfors och fixa min bil. Så ska jag också äta tårta, för att jag fyllde precis år.

MEST LÄST