Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

vbgtag3

Så drabbas tågpendlare av lokförarbristen

Bristen på lokförare hos SJ påverkar tågtrafiken i sommar. De närmaste tre helgerna kan Västtrafiks tågresenärer behöva räkna med längre restider.

Ett antal tågavgångar på Alependeln ställs in under de två sista helgerna i juli och första helgen i augusti. Det innebär att vissa avgångar kommer att ersättas av de Västtåg som trafikerar sträckan mellan Göteborg och Vänersborg. Tågresenärer och pendlare får då räkna med en något längre restid eftersom tågen gör extra stopp på alla stationer mellan Göteborg och Älvängen. Tågtiderna kommer också att skilja sig från den normala tidtabellen.

– Vi har gjort vårt yttersta för att lösa bristen på lokförare, bland annat genom att flytta semesterveckor och undersöka om lokförare på andra tåglinjer kan köra Västtrafiks tåg. Vi har kommit en bit på vägen, men de turer som återstår är tyvärr inte möjliga att lösa, säger Lena Källström, vd SJ Götalandståg.

Bristen på lokförare berör endast SJ Götalandståg, som kör Västtågen på uppdrag av Västtrafik, och inte SJ:s trafik generellt. 

– Att just Alependeln berörs av de planerade inställelserna beror på att linjen har förhållandevis lågt resandeantal jämfört med andra pendlarsträckor i regionen. Dessutom är Alependeln omloppsplanerat så att övrig trafik inte påverkas och kan på ett resenärsvänligt sätt ersättningstrafikeras med både tåg och buss, enligt Lotten Andersson, presskommunikatör på SJ.

MEST LÄST