Snart ogiltiga. Från den 1 juli är flera gamla mynt och sedlar ogiltiga i handeln.
Snart ogiltiga. Från den 1 juli är flera gamla mynt och sedlar ogiltiga i handeln.

Så gör du med dina gamla pengar

Det börjar dra ihop sig för att tömma sparbössor och madrasser på gamla mynt och sedlar – från 1 juli är de ogiltiga i handeln.

ANNONS
|

Efter 30 juni blir de gamla hundralapparna och 500-kronorssedlarna samt de äldre en-, två-, och femkronorna ogiltiga. Men än cirkulerar mängder av gamla kontanter ute i samhället. Enligt Riksbankens beräkningar i slutet av maj kan det röra sig om pengar till ett sammanlagt värde av elva miljarder kronor.

För att göra sig av med mynten i tid rekommenderar Riksbanken att man i första hand handlar upp dem. Vid stora mängder får man vända sig till banken och sätta in pengarna på konto.

Enligt Riksbankens tjänst Myntkartan finns det elva bank- och växlingskontor i TTELA:s område som tar emot mynt, men främst från sina egna kunder.

ANNONS

De flesta av Nordeas kontor har i dag ingen kontanthantering, men undantag har gjorts fram till slutet av augusti, bland annat i Trollhättan.

– Vi insåg att det skulle bli knepigt för privatpersoner. Sedan 24 april har ytterligare 55 kontor möjlighet att kostnadsfritt ta emot mynt av våra egna kunder, säger Janina Pfalzer, pressekreterare hos Nordea.

Hos Svea Exchange i Trollhättan är det möjligt att växla in gamla sedlar och mynt, oavsett vilken bank man vanligtvis är kund hos.

– Så länge mynten och sedlarna är giltiga, till och med 30 juni, tar vi emot dem. Vi har inga begränsningar för hur mycket man kan växla in, men däremot tar vi ut en avgift, säger kontorschef Tobias Haarala.

Läs även: Kostsamt myntbyte för butiker

För mynt tas en avgift motsvarande 20 procent av summan, och för sedlar är avgiften 15 procent.

– Det kan upplevas som en saftig avgift, men det har med våra kostnader att göra.

Enligt Tobias Haarala undersöker man möjligheterna att kunna ta emot gamla pengar även efter att giltighetsdatumet har passerat.

SEB i Trollhättan har egentligen ingen kontanthantering men tar emot gamla mynt över disk från bankens egna kunder, utan någon extra avgift.

– Om det inte rör sig om så mycket pengar lämnar vi ut tomma myntrör som kunden får fylla. Då sätts pengarna in direkt på kontot. Handlar det om stora summor i mynt, räknar vi dem inte på kontoret. Då skickas de med värdetransport och det dröjer några veckor innan pengarna landar på kontot, säger kontorschef Anders Jostrand.

ANNONS

Dalslands Sparbank i Mellerud har normalt kontanthantering för sina kunder och för dessa ingår det också att avgiftsfritt få sätta in gamla mynt och sedlar.

– För en extra avgift kan vi även hjälpa de som inte är kunder hos oss, säger kontorschef Marcus Johansson.

Även på Swedbanks kontor i Vänersborg, Lilla Edet och Trollhättan får kunder växla in gamla pengar utan extra avgift.

– Fram till sista augusti tar vi emot både gamla sedlar och mynt över disk. Det är bra om man hör av sig till sitt lokala kontor innan. Vid en insättning läggs mynten i en påse som får väga max 2,5 kilo, vilket motsvarar mellan 500 och 2000 kronor. Men man kan göra insättningar vid flera tillfällen, säger Swedbanks presskontakt Anette Ringius.

De gamla sedlarna kan lösas in ytterligare ett år efter den sista juni. Bankomat AB har tre insättningsautomater i området, samtliga i Trollhättan. De finns på Nordeas kontor, på Swedbank och på SEB.

Fakta: Här kan du växla in dina gamla mynt

Gamla enkronor, tvåkronor och femkronor samt gamla hundra- och femhundrakronorssedlar blir ogiltiga i handeln efter 30 juni.

De flesta banker tar emot de gamla mynten fram till 31 augusti i år, därefter går de inte längre att lösa in. Gamla sedlar kan lösas in ett år till.

På Riksbankens sajt myntkartan.sehittar du din närmaste plats för att sätta in gamla mynt.

Trollhättan:

SEB, Kungsgatan Swedbank, Storgatan Nordea, Storgatan Handelsbanken, Kungsgatan Svea Exchange, Kungsgatan

Vänersborg:

Handelsbanken, Edsgatan Swedbank, Drottninggatan

Mellerud:

Handelsbanken, Storgatan Dalslands Sparbank, Köpmantorget

Lilla Edet:

Handelsbanken, Edsgatan Swedbank, Storgatan

Källa: Myntkartan.se

ANNONS