Bild: Izabelle Nordfjell / TT
Bild: Izabelle Nordfjell / TT

Så många sexbrott anmäldes i Trollhättan och Vänersborg

Antalet anmälda sexuella ofredanden i landet har ökat med 20 procent förra året i jämförelse med 2015. I både Trollhättan och Vänersborg är antalet anmälningar bland de högsta på tio år.

ANNONS
|

Förra året anmäldes 10 487 fall av sexuellt ofredande i Sverige, 20 procent fler än året innan. Siffrorna kommer från Brottsförebyggande rådets (Brå) preliminära statistik över antal anmälda brott 2016.

– Ingen kan säga exakt hur många sexualbrott som begås. Polisanmälningarna är inte representativa för alla brott som begås, men de kan ge en bild av hur mycket en viss typ av brott belastar rättssystemet, säger Johanna Olseryd, utredare på Brå.

Enligt Brå är den långsiktiga trenden ändå att anmälningarna av sexuellt ofredande ökar. Men det betyder alltså inte nödvändigtvis att fler brott begås.

– Studier visar på en ökad benägenhet att anmäla, det gäller många andra brott också. När det gäller sexualbrott är det främst brott av lindrigare karaktär som anmäls i högre grad, säger Johanna Olseryd.

ANNONS

I Vänersborg var antalet anmälningar 40 stycken år 2016, nästan dubbelt så många som året innan då 22 anmälningar gjordes. I Trollhättan var motsvarande antal 46, vilket innebär en ökning med fem anmälningar i jämförelse med år 2015. Med undantag för år 2014 är det den högsta nivån på tio år. I Lilla Edet ligger däremot antalet anmälningar på samma som 2015 och i Mellerud finns inga anmälningar alls från 2016.

Ett ökat antal anmälningar går också i linje med resultaten från Brås nationella trygghetsundersökningar. De visar att fler personer också uppger att de utsatts för någon form av sexualbrott.

– Den allmänna uppfattningen är nog att toleransen för den här typen av brott har minskat, tidigare var det något som folk i högre grad ansåg att man "får stå ut med". Nu får det mer uppmärksamhet vilket kan leda till fler anmälningar.

Numer ingår också sexuella ofredanden som sker på nätet i den här brottskategorin. Även polisiära insatser kan påverka antalet anmälningar.

– Under sommaren har polisens insatser på till exempel festivaler kunnat ha effekt på att fler som utsatts för ofredanden anmäler, säger Johanna Olseryd.

Jack Lennartsson, kommunpolis, har ingen omedelbar förklaring till varför antalet anmälningar i Vänersborg ökade under förra året, för det krävs en mer noggrann genomgång av de polisanmälningar som gjorts. Men han håller med om att mer fokus på brottstypen kan ha tagit skruv.

ANNONS

– Polisen har försökt informera om att det är viktigt att anmäla om man utsätts. Men frågan om sexuella ofredanden har generellt belysts i högre grad, och det kan ha fått fler att tänka att ”det här är inte okej”.

Många av de fall som anmälts i Trollhättan har, enligt Lennartsson, utspelat sig i offentliga miljöer

– De flesta handlar om att någon utsatts på nattklubbar eller i liknande situationer där det är trångt och mycket folk.

I de medborgardialoger om trygghet som nyligen genomförts med Trollhätteborna, visade det sig att just sexuella ofredanden var ett område som många ansåg behövde prioriteras.

– Vi kommer att fokusera mer på samverkan kring detta, genom det medborgarlöfte som polisen och Trollhättans stad tagit fram, säger Jack Lennartsson.

!function(e,t,n,s){var i="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName(t),d=o[0],a=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(s)&&(s=a+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var r=e.createElement(t);r.async=1,r.id=n,r.src=s,d.parentNode.insertBefore(r,d)}}(document,"script","infogram-async","//e.infogr.am/js/dist/embed-loader-min.js");

ANNONS