Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

AsaHambulans
projekt. Åsa Högstedt, ambulanssjuksköterska sedan många, är projekt­ledare för sms-livräddare i Västra Götaland.

Sms-livräddare införda i Västra Götaland

Ett snabbt ingripande kan vara skillnaden mellan liv eller död vid hjärtstopp. Nu har Västra Götaland börjat med sms-livräddare, där frivilliga kan kallas ut innan ambulans är på plats.

– I dag överlever elva procent av dem som får hjärtstopp, det vill vi öka. För varje minut som hjälp dröjer så minskar chansen till överlevnad med tio procent.

Det säger Åsa Högstedt som är projektledare för sms-livräddare i Västra Götaland. I ett år har hon arbetat med att förbereda införandet av sms-livräddare i regionen och sedan början på månaden är systemet i drift.

– Vi startade 3 oktober. Redan vid uppstart hade vi 4 000 anmälda och det ökar ständigt.

Sedan man kom igång med livräddarkedjan har man skickat ut folk på hjärtstoppslarm varje dag, varav fyra i mellersta och norra Bohuslän.

Läs också: Magnus från Strömstad är sms-livräddare

Sms-livräddare drivs som ett forskningsprojekt från Karolinska institutet i Stockholm sedan 2010. Statistik från 2013 visade att i Stockholm har frivilliga livräddare varit snabbare än ambulansen i cirka hälften av hjärtstoppen. Först var det just sms som gällde, men i fjol lanserades en app för projektet.

Det går till så att privatpersoner laddar ner appen till sin telefon och registrerar sig. Kravet är att man ska ha gått en utbildning i hjärt- och lungräddning någon gång de senaste tre åren. Sedan, om SOS får ett larm om ett misstänkt hjärtstopp, går en kallelse ut till de som har appen och befinner sig i närheten. Tanken är att de så snabbt som möjligt ska kunna sätta igång med hjärt- och lungräddning – och ta med sig en elektrisk hjärtstartare om sådan finns i närheten – till dess att sjukvårdspersonal är på plats och kan ta över.

Den insatsen kan vara mycket betydelsefull enligt Åsa Högstedt.

– Det brukar ta två minuter innan SOS larmas, sen tar det två minuter innan man har identifierat att det handlar om ett hjärtstopp, och sen har blåljusorganisationen 90 sekunder på sig innan de kan köra iväg. Och där har det redan gått fem minuter.

Hon poängterar att inte alla kan räddas till livet trots snabbt ingripande och alla som vill bli sms- livräddare rekommenderas att läsa på vad det innebär. Till exempel gäller patientsekretessen vilket innebär att om en livräddare vill veta hur det gick med personen hen hjälpte så får hen inte reda på det. Sms-livräddarna skickas heller inte ut vid alla situationer.

– Vi har inte detta på natten på grund av risken för hot och våld. Vid minsta misstanke om farlig situation skickar vi inte ut livräddare, säger Åsa Högstedt.

– Och vi skickar inte ut på traumatiska hjärtstopp, som fall från höga höjder eller trafikolyckor. Det kräver dessutom ofta lite annorlunda omhändertagande än vanlig livräddning.

 
MEST LÄST