Stallbackabron – risk för flaskhals inför midsommar

Farligast i midsommartrafiken: Berusade unga män, på de mindre vägarna, på nätterna. När de kör av vägen tar de i värsta fall med sig kamraterna i döden.

ANNONS
|

Påståendet ovan bygger på statistik. Yngre män orsakar nästan hälften av alla trafikolyckor.

Unga män och alla andra som planerar att köra bil eller åka med i midsommar kan därför tänka på följande:

• Kör nykter, även dagen efter att du druckit alkohol •Kör inte om du är för trött, pausa, eller byt chaufför •Håll hastigheten och avståndet till bilen framför dig •Använd bälte, låt barn under fyra-fem år sitta bakåtvända •Ta god tid på dig, välj säkraste vägen - som kanske är längre •Vägar med mitträcke är mycket säkrare än vägar utan

Inför midsommarhelgen är Kjell Andersson trafikpolisens insatschef i region Väst, det vill säga Västra Götaland och Halland.

ANNONS

– Vi går igång redan på torsdag som är en stor resdag. Och under torsdagen och fredagen, alltså midsommarafton, kommer vi att vara ett 20-tal trafikpoliser varav fem-sex är mc-förare. Motorcyklarna tar sig lättare fram om det blir köer och kan vid behov eskortera ambulanser på till exempel de mindre vägarna i Bohuslän, säger Kjell Andersson. – Vi har också tillgång till helikoptern, så länge den inte krävs för andra och mer akuta insatser.

Så här ser hans och kollegornas planering ut i grova drag:

Torsdag, största resdagen Hastighetsövervakning på E6 i Bohuslän och riksväg 44 västerut från Skaraborg via Lidköping, Trollhättan och Uddevalla.

På och omkring Stallbackabron kan det bli köbildning på eftermiddagen/kvällen. – Det blir en liten flaskhals där, i kombinationen när folk ska hem från jobbet och de som ska förflytta sig inför helgen är ute och rör på sig samtidigt. Men är det inga olyckor, så brukar det ändå flyta, säger Kent-Owe Johansson, gruppchef yttre trafikverksamhet.

Fredag, midsommarafton Fordonskontroller vid Gläborg där trafiken en del av trafiken på E6 vikar av västerut mot Smögen, Kungshamn, Hunnebostrand och Lysekil. – Det dyker ju ofta upp en del udda ekipage på midsommar, till exempel gamla husvagnar som ungdomar drar med sig ut på kusten, säger Kjell Andersson. – Vi får se exakt var vi hamnar däruppe. Det blir ju att vi följer med trafiken västerut mot kusten, säger Kjell Andersson.

ANNONS

Lördag, midsommardagen Nykterhetskontroll, inte minst i Lysekil i anslutning till den årliga cruisingen med gamla amerikanska bilar Söndag, "hemvändardagen" – Då följer vi trafiken hemåt från kusten, till exempel från Smögen och Kungshamn, säger insatschefen Kjell Andersson, – Hur mycket trafik det blir på söndagen beror till stor del på hur vädret har varit. Om det har varit dåligt har en del nog valt att åka hem redan på lördagen, säger Kjell Andersson.

Även den här dagen kan det bli lite trångt i trafiken på Stallbackabron, när många är på väg hem samtidigt.

ANNONS