Riskfyllt. Enligt arbetsmiljöverket är stall en farlig arbetsplats.
Riskfyllt. Enligt arbetsmiljöverket är stall en farlig arbetsplats.

Stallens arbetsmiljö under lupp

Arbetsmiljön i landets stall granskas nu extra mycket av arbetsmiljöverket. I Västra Götaland har 93 procent av stallen fått en anmärkning. – Det finns alltid finns saker man kan förbättra, säger arbetsmiljöinspektören.

ANNONS
|

Arbetsmiljöverket beskriver jord och skogsbruket som de farligaste arbetsplatserna. Inom dessa ryms även hästnäringen, en verksamhet som ofta sker på ideell basis. Därför har verket just nu en kampanj där arbetsmiljöinspektörer besöker stall runtom i landet. Exempelvis ridskolor och travstall, men också naturbruksgymnasier.

– Branschen har inte varit så inspekterad tidigare och man har sett att det har varit en del olyckor. Att hålla på med hästar är ett ganska tungt jobb, det är mycket hantering av foder och gödsel. Det finns också en del belastningsskador av det här. Därför finns det alla anledning att inspektera i den här branschen, säger Maria Lindgren, arbetsmiljöinspektör på arbetsmiljöverket i Göteborg.

ANNONS

Kampanjen har pågått sedan februari 2016 och kommer sluta i november i år. I Västra Götaland har 76 arbetsplatser hittills besökts och inspektörerna har vid 93 procent av fallen har inspektörerna haft något att anmärka på. Det kan låta anmärkningsvärt men enligt Maria Lindgren är det så det brukar se ut även inom andra branscher.

– Det är ganska generellt, man kan se arbetsmiljö som en trappa och man kan alltid förbättra sig. Det finns ingen perfekt arbetsplats och därför är arbetsmiljö ett ständigt pågående arbete, säger arbetsmiljöinspektören.

Inspektörerna tittar på en mängd olika saker under sina kontroller. Bland annat om gödselhanteringen är säker och att det finns halkskydd och säkra trappor. De tittar också på i fall foderhanteringen sker på ett ergonomiskt sätt och i fall hästarna släpps ut på ett säkert sätt. Verket tittar också på att traktorerna är säkra eftersom det skett flera hemska olyckor där personer fastnat.

– Vi tittar också på den psykosociala arbetsmiljön, att det finns lunchrum samt att skyddskor och hjälm används. Helt enkelt att det finns rutiner för ett systematiskt arbetsmiljöarbete, berättar Maria Lindgren.

ANNONS