Stenbrott kan få Bohusläns största hotell

Ett hotellkomplex med hela 300 rum och möjligheter till konferenser och aktiviteter, som det beskrivs, "i världsklass". Dessutom fristående byggnader för andelsboende. Vi kan nu avslöja stora planer för det gamla stenbrottet Lahälla i Hunnebostrand

ANNONS
|

Det är ett centralt läge, på ett berg ovanför den privata småbåtshamnen Seaport med sjöbodar och 160 båtplatser, i Hunnebostrand som har väckt intresse för denna omfattande satsning, avslöjar Bohusläningen.

En grupp av intressenter uppges stå bakom fast vilka som ingår i den är inte officiellt.

Berget är inte utpekat i översiktsplanen för Sotenäs kommun som utvecklingsområde och detaljplan för ändamålet saknas så det är en lång väg att gå innan exploatering kan påbörjas.

Enligt en välunderrättad källa med god kännedom om trakten har det dock funnits planer på byggnation i just detta område redan för ett antal decennier sedan fast då ska det ha spruckit av hänsyn till en industriverksamhet som ligger i direkt anslutning till berget.

ANNONS

Lahälla, eller Ladhällan som det heter på kartorna, var förr i tiden ett stenbrott så ur det perspektivet är den ursprungliga naturen delvis redan förstörd. Utan tvekan kommer landskapsbilden att påverkas ordentligt om planerna förverkligas men hur byggnationen ska läggas upp i olika huskroppar och antal våningar återstår att se.

Enligt en intresseanmälan till kommunen handlar satsningen för det första om ett hotell med 300 rum, vilket är mer än vad något annat befintligt hotell eller konferensanläggning i Bohuslän kan stoltsera med i dagsläget.

Västsvenska turistrådet uppger att Tanumstrand är störst i nuläget med 165 rum och 97 stugor.

Ambitionerna är alltså inte blygsamma, och i samma kortfattade presentation talas det vidare om att skapa "konferens- och aktivitetsmöjligheter i världsklass" – naturligtvis med tillhörande restaurang.

När det gäller fristående byggnader framgår det av en ansökan om planbesked, som också har lämnats in till kommunen, att det kan bli både bostadsrätter och ägarlägenheter. I den kortfattade intresseanmälan talas det även om "timesharing", det vill säga tidsdelning. Detta är ett koncept som finns på en hel del semesterorter och som innebär att innehavarna betalar för andelar som ger nyttjanderätt under begränsade perioder, till exempel veckovis.

Intressenterna som står bakom denna storsatsning på ett aktivitetscenter, som det också kallas, pekas inte ut med namn utan beskrivs av dess representant som "ett flertal företag i bygg-, fastighets- och hotellbranschen samt några lokalt förankrade privatpersoner".

ANNONS

När det gäller logistik anses en stor fördel med läget vara att bilar och bussar inte måste köra genom trånga centrala kvarter utan kan matas till och från väg 174 via tätortens södra delar.

ANNONS