Västra Götalandsregionen ska efter hand fasa ut den inhyrda personalen.
Västra Götalandsregionen ska efter hand fasa ut den inhyrda personalen. Bild: isabell Höjman/TT

Stopp för inhyrning av läkare

Vid årsskiftet är målet att Västra Götalandsregionen inte längre ska vara beroende av inhyrd personal. Men det blir svårt att nå ända fram redan 1 januari.

ANNONS

Regionen har en plan för utfasningen av bemanningsföretag i sina verksamheter. Och nu har regionstyrelsen ställt sig bakom den. Regionfullmäktige tar det slutliga beslutet.

Flera åtgärder har genomförts för att nå målet men samtidig konstaterar man att det kommer att bli svårt att komma ändra fram redan till den 1 januari 2019.

Koncernledningen för hälso- och sjukvård bad förvaltningarna ge sin bild av vad som händer med verksamheten om det blir stopp för hyrpersonal. Och det man konstaterar är risk för sämre tillgänglighet och minskad produktion.

På några håll är man också rädd för att arbetsbelastningen ska öka på de som jobbar kvar, vilket man fruktar ska leda till en sämre arbetsmiljö.

ANNONS

Och det är av den anledningen det finns en plan för hur Västra Götaland ska kunna fasa ut bemanningsföretagen successivt.

"Arbete fortsätter både med förvaltningsspecifika åtgärder och regiongemensamma", skriver regionen i ett pressmeddelande.

Från och med 1 oktober införs ett stopp för inhyrning av legitimerade läkare utan specialistexamen. Och från 1 november är det stopp för inhyrning av de flesta ortopedspecialister och för narkosläkare och medicinska sekreterare. Man ska också skapa en funktion för regiongemensam koordination av personal.

Regionstyrelsen konstaterar att det även fortsatt måste genomföras konsekvensanalyser vad gäller arbetsmiljön.

ANNONS