Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Thomas Andersson, verksamhetsutvecklare.
Thomas Andersson, verksamhetsutvecklare.

Svenska båtmotorer beslagtagna i Polen

Polsk polis har beslagtagit fem båtmotorer. Två av dem stals i Västsverige i slutet av oktober. Thomas Andersson, verksamhetsutvecklare för Polisen Båtsamverkan Väst, uppmanar alla som blir av med motorer att vara noga med att ange rätt motornummer.

Mellan den 28 och 29 oktober stals två båtmotorer i Munkedal. Nu har de hittats i Polen tillsammans med tre andra motorer. Det meddelar Polisen Båtsamverkan Väst.

– Det är något fruktansvärt stora motorer, säger polisen Thomas Andersson.

Det var polsk polis som gjorde en kontroll, beslagtog motorerna och grep personer.

– Många motorer går österut. Men det behöver inte vara så att det är just polacker utan mycket stoppas av gränspolisen i Polen. Många gnäller på de svenska gränserna och att vi är slappa. Men vi tillhör Schengensamarbetet och det innebär att vi kollar det som kommer till Sverige, säger han och fortsätter:

– Vi är inte så noggranna med vilket land tjuvarna kommer ifrån utan vi jobbar tillsammans. Det här har blivit så framgångsrikt och vi kan snabbt hjälpa varandra genom Båtsamverkan.

Han berättar att motorerna kostar rejäla summor pengar.

– Det här är dyra saker. En 50 hästars, den minsta, ligger säkert på en 70 000 kronor idag gissar jag. Och en 250 hästars på en kvarts miljon, säger han.

Uppmaningen: Komplett motornummer

Samtidigt uppmanar Thomas Andersson alla som blir utsatta för stölder att ha koll på motornumret.

– Det är viktigt att man lägger in komplett motornummer. Det kan vara en traktor, en båtmotor eller liknande. Då kan vi lägga in det i något som heter SIS, Schengen Information System. Det innebär att vilken polis vartsomhelst i Europa som stannar ett fordon kan kolla upp det. Har man inte lämnat ett komplett motornummer kommer det inte med i SIS.

– Oftast har folk ingen aning om vilket nummer de har. Då blir det ett väldigt stort merarbete när man väl fått in sådana här motorer. 

Anträffade båtmotorer:

  • Suzuki 90 hk
  • Suzuki 115 hk 
  • Yamaha 50 hk
  • Yamaha 115 hk
  • Yamaha 250 hk
MEST LÄST