”Tatueringen står för vem jag är”

Ett värdefullt minne, ett smart visdomsord eller ett praktiskt verktyg i vardagen. Tatueringar kan fylla många funktioner. TTELA har tagit ett snack med några av de som har skickat in bilder på sina kroppsmålningar. Skicka in dina egna bilder till lasarbild@ttela.se.

ANNONS
|

En av dem är vänersborgaren Oscar Kristensson. På insidan av sin vänstra underarm har han ordet ”hope” tatuerat. I teckenspråk.

– Jag är själv hörande, men mina föräldrar är döva och jag har vuxit upp med teckenspråk, berättar han.

Tatueringen gjorde han när han studerade på college i USA. Men valet av bokstäver har dubbla betydelser.

Oscar Kristensson har tatuerat in det engelska ordet ”hope” på teckenspråk. Bild: privat
Oscar Kristensson har tatuerat in det engelska ordet ”hope” på teckenspråk. Bild: privat

– Vi är fyra personer i familjen och mamma nämnde en gång att de första bokstäverna i våra förnamn tillsammans bildar ordet ”hope”. Jag tycker att tatueringen står mycket för vem jag är. För mig är min familj väldigt viktig och teckenspråket är en stor del av mitt liv.

ANNONS

Signaturen ”Klara Hatchetface” från Trollhättan har skickat in en bild av en av sina tre tatueringar. Den sitter på underarmen och lyder "Hoes before bros".

– Jag fick svar från en hiphopare jag gillar, Khia. Hon avslutade mailet med den texten. Det är en hyllning till henne och alla kvinnor; systerskap framför patriarkat! säger Klara.

På den andra armen har hon även tatuerat in sitt internetalias "Hatchetface" i formen av korsstygn. Det är även namnet på en blogg hon har drivit i ett par år, och som betytt mycket för henne.

Bloggaren Klara ”Hatchetface” har tatuerat en linjal på ett finger. Bild: privat
Bloggaren Klara ”Hatchetface” har tatuerat en linjal på ett finger. Bild: privat

Den tredje, som är av det lite ovanligare slaget, gjorde hon för bara några veckor sedan. På ett finger har hon en linjal som anger hela och halva centimeter.

– Det är verkligen bra på riktigt, det är superpraktiskt! Speciellt när jag stickar. Jag gillar att man kan göra konst av något praktiskt, säger hon.

Hon har även funderat över andra gaddar som skulle kunna komma till användning vid sidan av det estetiska. En bekant till henne har tatuerat in en sjukhussymbol och angett den typ av diabetes hen lider av.

– Man kan ha en lista på armen, en to-do-list, som man kan fylla i. Det kunde vara en bra idé. Jag har hela tiden funderingar på nya tatueringar, men det får nog vara bra för min del.

ANNONS

Vad skulle du inte kunna tänka dig att tatuera?

– Seglarmotiv skulle jag nog aldrig skaffa. De är fina, men ingenting jag själv vill ha.

Om någon som funderar på att tatuera sig skulle fråga vad den skulle tänka på, vad skulle du ge för råd?

– Hur smärtkänslig är du? Om man har en låg smärttröskel ska man nog tänka extra noga. Är det här något du vill leva med? Går den att täcka över om det behövs?

VILL DU OCKSÅ VISA UPP DIN TATUERING? Mejla tilllasarbild@ttela.se

ANNONS