Tingsplatsen lever upp igen

I dagarna tre kommer människor till Slottet för att gå på marknad och ting, vilket ska ge en känsla av hur det kan ha gått till ungefär ett millennium sedan.

ANNONS
|

Ideella krafter gör denna tradition på den gamla tingsplatsen möjlig. Syftet är att levandegöra den lokala historien med fokus på vikinga- och medeltiden.

– Det är full fart hela tiden. Många vill prova att kasta yxa. De vanligaste felen är nog att kasta för försiktigt och göra en knyck med handleden. Man måste ta i och kasta bestämt rakt på stubben, säger Stefan Nilsson, tidstypiskt klädd instruktör för både barn och vuxna som stod på kö till aktiviteten.

Ann-Sofie Olsson satt och njöt i solen vid ett bord med en tallrik svinstek, grovt bröd och rotmos. Hon berättar att resan från Orust i första hand berodde på att äldste sonen är med i teaterspelet.

ANNONS

– Det är jättegod mat, tycker jag absolut. Jag har faktiskt inte varit med här tidigare men det är riktigt kul. Speciellt att det inte är något krimskrams, utan bara genuina saker på marknaden.

Tillsammans med kompisen Tilda Sandqvist från Stockholm testade Helena Kristina Rikter från Norge, båda sommarboende i Heestrand, att skjuta pilbåge.

– Det som är roligt här är att man kan tillverka olika saker själv och man lär sig mycket om hur det var förr. Hela miljön är något speciellt, inget som man ser varje dag, säger hon.

Vid sundet nedanför den branta slottsklippan, som det finns en trappa upp till för de som tilltalas av vackra vyer, kunde besökarna bland annat träffa Kjell Olausson som satt på en bänk, intill ett råsegel på marken, och högg till en åra. När den blir klar ska den användas i ett av vikingaskeppen, bara det inte blåser för mycket. Verktyget i näven var en 90-100 år gammal yxa som hans farfar skaffade i Chicago på en av sina resor.

– Jag kommer från en gammal sjömanssläkt så detta med båtar är en tradition. Det är roligt att få tillfälle att berätta för folk om en period i vår historia som betydde mycket för många, säger han.

ANNONS

Tings- och marknadsdagarna håller på över helgen. Det blir skådespel, musik och lekar, prova på-aktiviteter, som att tova ull eller tillverka smycken, samt uppvisning av vapen och stridstekniker. Kampgruppen Ranerna, experter på det sistnämnda, ingår i föreningen Hornbore ting och tränar året runt på fäktning och vikingatidsstrid.

Britten Ossiansson berättar att hon tidigare har varit med i teatern i tio år men den här gången ägnar hon sig bara åt att sälja honung.

– Många Hamburgsundsbor säger att de redan har sett spelet en gång och att det räcker. Men det är faktiskt olika år från år. Roligt att det kommer så många och tittar, säger hon.

ANNONS