Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

Tre av fyra kommuner erbjuder sommarskola

I höst blir det obligatoriskt enligt lag för kommuner att erbjuda sommarskola för de som behöver. I Trollhättan, Vänersborg och Mellerud finns redan möjligheten. Lilla Edet har haft det i flera år men avstår i år.

– Vi ser det bara som positivt att kunna hjälpa elever komma ifatt, säger Anders Pettersson, skolchef i Mellerud.

I kommunen har sommarlovsskolan funnits sedan 2012, de erbjuder även påsklovsskola och sportlovsskola. Skolchefen ser positivt på att det nästa år blir lag att erbjuda lovskola på sommaren.

– Då får alla elever samma chans, oavsett var de bor, säger Anders Pettersson.

I sommar pågår sommarlovsskolan i kommunen i ungefär två veckor, den riktar sig främst till högstadie- och gymnasieelever.

Även i Vänersborg och Trollhättan erbjuds sommarlovsskola.

I Trollhättan vänder sig skolan främst till elever i åttonde och nionde klass.

Eleverna i den yngre klassen får hjälp med grundämnen inför nian, och eleverna i nionde klass får undervisning i matematik. Undervisningen för nionde klass vänder sig till elever som inte fått godkänt i ämnet.

– Det är minst fjärde året som vi erbjuder sommarskola, säger Gunnel Wretlind, ansvarig för sommarskolan i Trollhättan.

Hur den nya lagen kommer att påverka verksamheten i höst vill hon inte spekulera i, men hon säger att verksamheten kommer att rulla på, eventuellt med några förändringar.

I Vänersborg där sommarskola redan erbjudits i flera år finns rutin för verksamheten, och verksamhetschefen Eva Nyqvist menar att den lya lagen därför inte är något de funderat extra på.

– Men det är bra att den införts, det innebär ju att fler får chansen att nå målen och det är jättebra, säger Eva Nyqvist.

I kommunen anordnas i sommar skola för elever från årskurs sex och högre. Elever i årskurs sex får gå skolan om de inte nått målen, medan sommarskolan för de äldre barnen främst innefattar åttondeklassare. Genom sommarskolan förbereds dessa elever inför nionde klass.

I Lilla Edet finns i sommar inga möjligheter till sommarskola på grund av personalsituationen.

– Men vi har haft sommarlovsskola i flera år. Men vi har i stället satsat på extra stöd under läsåret för dem som riskerar att inte nå målen, säger Camilla Olofsson (M) vice ordförande i utbildningsnämnden.

MEST LÄST