Tre timmar till ett sexköp

För TTELA:s reporter tog det ett samtal och tre timmar att boka in ett sexköp. Prostitutionen är omfattande på nätet och i flera fall rör det sig om ren människohandel.

ANNONS
|

Den som tror att prostitution är ett storstadsfenomen får tänka om. Även om prostituerade och torskar inte syns öppet i Trollhättan och Vänersborg finns de allra i högsta grad. Men det är inte på gatan som förmedlingen sker, i stället finns allt på nätet.

– Den bedömning vi gör är att det har försvunnit från gatan. Det gör det svårare att få en bra bild, säger Örjan Magnusson, gruppchef för polisens underrättelseverksamhet i östra Fyrbodal.

Annonser på nätet

Att komma i kontakt med en prostituerad är inte mer än en googling bort. Skriver du in ordet escort tillsammans med valfri svensk ort får du genast upp många träffar på olika sidor. Kvinnorna som säljer sex lägger upp annonser med bilder på sig själva, vad de erbjuder och vad det kostar. Vissa beskriver sig som vanliga tjejer är i 25-40 års åldern och har en annons som är på svenska.

ANNONS

I Trollhättan rör det sig om ett tiotal annonser, i Vänersborg något färre. På den aktuella sidan finns inga annonser för Mellerud eller Lilla Edet, men många av kvinnorna skriver att de gör så kallade "outcalls". Det kan handla om att träffas hemma hos kunden, på ett hotell, eller i bilen på en parkering.

Andra beskriver sig själva som "exotiska" skönheter och har annonser skrivna på engelska. På en av dessa annonser lämnar kvinnan som säljer sex i Trollhättan ut sitt telefon nr. När jag ringer henne för en intervju säger hon att hon kan träffa mig tre timmar senare i en halvtimme. På knackig engelska säger hon att det kostar 1200 kronor. När jag efter flera försök förklarat att det rör sig om en intervju är hon inte längre intresserad.

– Med största sannolikhet finns det någon bakom. Men om det rör sig om koppleri eller människohandel är svårt att slå fast, säger Stefan Adamsson vid polisens människohandelsgrupp.

Kom från Bulgarien

I mars förra året åtalades en 20-årig man för människohandel. Han hade tagit en kvinna från Bulgarien till Trollhättan och enligt åklagaren tvingat henne att sälja sex. Mannen döms senare till fängelse och utvisning för koppleri.

Läs mer:Lurades med giftermål - tvingades sälja sex Läs mer:20-åring döms till utvisning efter koppleridom

ANNONS

Att det är många utländska kvinnor bekräftas också av Örjan Magnusson. Han berättar att de flesta kommer ifrån Gambia.

– Det vi ser är ambulerande utländska tjejer som tar in på hotell eller vandrarhem. De stannar i två eller tre dygn och har redan bokat in sina kunder. Ibland finns en hallick med. Huvudmännen finns i Östeuropa och bakom står organiserad brottslighet, berättar han.

Om det rör sig om trafficking kan han varken bekräfta eller dementera. Men han menar att flera fall kan tangera det.

Få fall når polisen

Trots en till synes omfattande prostitution är det knappt en handfull fall som når polisen. Svårigheten i att utreda handlar om att de flesta servrar ligger på utländska sidor. För att få tillgång till materialet krävs det att brottet har ett straffvärde på minst två år, något som köp av sexuell tjänst inte har. Men även om polisen skulle få ett tips om att det förekom sexhandel på ett hotell är det svårt att leda i bevis.

– Om både kunden och kvinnan nekar krävs det nästan att vi tar dem mellan lakanen. Det hade varit lättare om det fanns en bordell på storgatan i Trollhättan som vi hade kunnat spana mot. Men så fungerar det inte längre, säger Örjan Magnusson.

ANNONS

Trots en omfattande prostitution finns det enligt Örjan Magnusson bara en lösning på problemet.

– Det handlar om torskarna, så länge det finns män som vill köpa sex kommer det finnas en marknad.

Fakta: Sexköp- och kopplerifall

2015 2016 2017 Människohandel för sexuellt ändamål Trollhättan 0 1 2 Vänersborg 0 0 0 Koppleri Trollhättan 0 2 2 Vänersborg 0 0 2 Köp av sexuell tjänst Trollhättan 0 1 1 Vänersborg 2 0 2

Varken sexköp eller koppleri har anmälts i Lilla Edet eller Mellerud under den aktuella perioden. Källa: BRÅ

ANNONS