Vägarbeten på 45:an påbörjas på lördagen.
Vägarbeten på 45:an påbörjas på lördagen.

Tung trafik på fel vägar i Dalsland

Avstängningen av E45 utanför Frändefors skapar långa omvägar för den tunga trafiken, upp till fem mil i södergående riktning. En majoritet av förarna rättar sig efter den nya skyltningen, medan vissa provar sig fram på kortare och farligare vägar. I samverkan med polisen försöker Trafikverket nu täppa till luckorna.

ANNONS
|

I ett par dagar har en fyra kilometer lång sträcka av E45:an varit avstängd i båda riktningarna, från Dykällan utanför Frändefors neråt mot Vänersborg. Avstängningen är en följd av Trafikverkets planerade broreparationer kombinerat med anläggandet av en ny gång- och cykelbana. I tre veckor, fram till den 18 augusti kl 04, ska avstängningen fortgå. I stort fungerar omledningen av trafiken smidigt, men ett antal lastbilschaufförer tycks ha svårt att rätta sig efter de nya skyltarna. Via vissa småvägar i Dalsland går att kringgå avstängningen och tjäna in viss tid jämfört med den av Trafikverket föreslagna rutten. Något som vållar problem för trafiksäkerheten.

ANNONS

– Vi har varit på plats och hört oss för om trafikanter som trotsar vår skyltning. Vi har gjort vad vi kunnat inför avstängningen, informerat trafikanter och skyltat om. Ändå finns det några enstaka procent av lastbilarna som väljer fel vägar, säger Abbi Tehyrell, projektledare på Trafikverket.

Under dagen har Trafikverket sett över skyltningen och kompletterat den på ställen där det varit otydligt. Skyltningen ska ses över även i morgon och möjligen kan fler skyltar komma att sättas upp. Att stänga av andra tänkbara farvägar från tung trafik är inget alternativ.

– Det är nästan omöjligt att hindra lastbilarna från att ta andra vägar. Vi kan inte ha koll på alla väga i Dalsland, så mycket personal har vi inte, säger Abbi Tehyrell.

Polisen har nu personal på plats vid en del vägar i Dalsland och kan utdela böter till trafikanter som inte följer Trafikverkets skyltning.

ANNONS