Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: TT

Två män förlorade prostatan efter miss i labbet

Fyra män opererades för prostatacancer vid ett Västsvenskt sjukhus under förra året – varav två var fullt friska.
Nu får de båda männen leva med erektionsproblem och urinläckage resten av livet helt i onödan.

Orsaken är att de fyra männens provsvar blandades ihop av personal vid Unilabs laboratorium. Laboratoriet har nu anmält sig självt till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för allvarlig vårdskada.

– Vi har haft två stycken förväxlingar av prover som har skett ungefär samtidigt på vårt labb och fyra patienter är totalt iblandade. Det är välkänt att förväxlingar sker, det är inget nytt men att vi har två förväxlingar under samma år tycker vi är mycket allvarligt. Vi är ytterst bekymrade och gör allt vi kan för att undvika att detta upprepas, säger Hampus Eklöf, medicinsk chef vid Unilabs.

Flera prover

I samband med misstanke om prostatacancer tas mellan tio och 16 olika prover som alla manuellt märks med namn och personnummer och i det skedet ska allt ha gått rätt till. Därefter skickades provsvaren tillsammans med en remiss till labbet. Enligt Eklöf beror förväxlingarna på den mänskliga faktorn vid den aktuella labbenheten.

– Det är många manuella steg från det att man tar proverna på patienterna tills man tittar på det i mikroskopet. I det ena fallet bedömer vi att förväxlingen skett i vår labbprocess i samband med att man märker upp proverna inför analysen. I det andra fallet har vi kommit fram till att det måste ha skett i samband med vår läkares bedömning på patologen. Denne har sannolikt lyckats med att blanda ihop två prover i samband med granskningen av dem. Vi hittar ingen annan förklaring, säger han.

Har identifierat var felen skett

Enligt Eklöf kan det handla om 20 manuella steg i samband med analysprocessen. Efter händelserna har labbet satsat på ett helt nytt datorsystem för att begränsa risken för handhavandefel.

– Det viktiga är att vi har lyckats identifiera var felen har skett, sett över våra rutiner och haft utbildningsinsatser för personalen. Vi har också ett modernt nytt datasystem som gör att vi har nästan halverat antalet manuella moment, säger han.

Nu ska fallen granskas av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt Lagen om Lex Maria. Lagen ålägger vårdgivare att anmäla misstänkta fall av vårdskada och allvarliga misstag som hade kunnat leda till vårdskada.

De övriga två männen, som hade cancer, fick sina respektive ingrepp fördröjda med ett halvår.

– Vi tror inte att den här fördröjningen har lett till någon försämring men det är alltid bättre att operera tidigt så det är tråkigt, säger Hampus Eklöf.