Förbättras. Förtagen tycker att kommunernas myndighetsutövning blir allt bättre. Foto: Maja Suslin/TT
Förbättras. Förtagen tycker att kommunernas myndighetsutövning blir allt bättre. Foto: Maja Suslin/TT

Tvåstads företagsklimat allt bättre

Både Trollhättan och Vänersborg avancerar ordentligt på listorna när företagarna rankar kommunernas myndighetsutövning. Och Trollhättan är bäst av alla större kommuner.

ANNONS
|

Båda kommunerna rusar upp genom listan som Sveriges kommuner och landsting(SKL) har sammanställt över hur nöjda företagen är med myndighetsutövningen, som kan rör om allt från bygglov till livsmedelskontroll.

Hur nöjda företagen är presenteras i rapporten Företagsklimat 2016 och mäts i nöjd kund-index (NKI).

Trollhättan hade placering 83 år 2014 och nu man har man klättrat till plats 14. NKI har ökat från 70 till 78, medel för alla deltagande kommuner är 70.

Dick Eriksson, näringslivschef i Trollhättan, är nöjd med resultatet. Målet var att nå ett NKI på 75 det här året, men det blev alltså mer än så.

ANNONS

– Det har gått mycket snabbare än vi själva trodde, så på det sättet är vi positivt överraskande.

Något som glädjer honom ännu mer än den totala 14:e platsen är att Trollhättan har högst poäng av alla kommuner med mer än 40 000 invånare.

Han pekar på flera förklaringar till framgången.

– I botten handlar det om att vi har duktiga tjänstemän, säger han.

Kommunen håller också kontakten med företagen på ett mer regelbundet sätt än tidigare, man väntar inte tills det blir ärenden som ska handläggas. Förra årets 100-års-jubileum skapade också en positiv bild av staden.

– Det finns en mer öppen och positiv attityd till och i staden nu, säger Dick Eriksson.

Vänersborg har avancerat ännu mer än grannstaden i söder och gått från plats 105 till plats 32. NKI har ökat från 68 till 75.

– Bra dialog med kommunens företag är viktig för ett gott företagsklimat. Vi möter idag företagarna inte bara vid tillståndsärenden utan också vid företagsbesök, frukostmöten, sociala medier och andra forum. Vi har fått igång en bra diskussion kring vad som fungerar och vad som kan göras annorlunda, ett arbete som nu glädjande ger resultat, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S) i ett pressmeddelande.

ANNONS

Kommunen har också satsat bland annat på att snabba upp processerna och ett bättre bemötande.

Ett av de undersökta områdena, bygglov, utmärker sig negativt i Vänersborg med ett NKI på bara 57. Och inom tre av områdena, markupplåtelse, livsmedelskontroll och serveringstillstånd, har för få svarat för att de ska tas upp i sammanställningen.

Det här är fjärde gången som SKL gör undersökningen kring företagsklimatet i Sveriges kommuner. Den här gången har 147 kommuner varit med. SKL tittar på hur företagen upplever kommunernas myndighetsutövning och service. Resultaten redovisas alltså som ett nöjd kund-index (NKI).

SKL frågar kring myndighetsområdena brandtillsyn, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd livsmedelskontroll och serveringstillstånd.

Inom dessa områden undersöks: information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet.

Företagsklimat i Sverige 2016

Fem bästa

Sunne 82

Bromölla 82

Osby 81

Hörby 81

Lekeberg 81

Fem sämsta

Örkelljunga 63

Tranemo 61

Alingsås 60

Nora 60

Enköping 58

Siffrorna visar kommunernas nöjd kund-index

ANNONS