Tweedklädda knuttar invaderade Göteborg

ANNONS
|

– Vi blir 250 stycken, det är rekord i år, säger arrangören Niklas Borg.

Under söndagen kunde helgfirare i Göteborg mötas av ovanligt välklädda motorcyklister.Över 200 personer uppklädda i sina bästa tweed och rustade med klassiska vintagemotorcyklar tog över Göteborgs gator när evenemanget The distinguished gentleman's ride gick av stapeln.

Arrangören Niklas Borg beskriver evenemanget som "le grand finale" på en nästan två månader lång insamling till förmån för prostatacancer och mäns mentala hälsa.

– Vi blir 250 stycken, det är rekordi år, sade arrangören Niklas Borg innan tillställningen.

The distinguished gentleman's ride är ett globalt evenemang som startade i Australien 2012. Sedan dess samlas finklädda motorcyklister varje år på olika platser världen över för att köra en tur i välgörande syfte.

ANNONS

Totalt 70 000 åkare

Göteborg var en av 600 städer i världen där evenemanget arrangerades under söndagen. I Sverige kördes motorcykelturensamtidigti Stockholm, Falkenberg och Vänersborg. Men runtom i världen åker totalt 70 000 personer för det välgörande ändamålet.

– Jag saknade vänner att åka motorcykel med och kontaktade evenemanget och bad om att få bli arrangör i Göteborg 2013, svarar Niklas Borg på frågan hur det kom sig att han startade evenemanget i Göteborg.

Temat med finkläderuppstod i samband med starten i australiensiska staden Perth, då någon la upp en bild på karaktären Don Draper från serien Mad Men på en motorcykel. Den lokala motorcykelklubben blev inspirerad av bilden och bestämdesig för att anordnaen kostymtur. Och efter det har evenemanget bara växt.

– Klädseln föddes via bilden på Don Draper, annarsär det inte så smart att köra i kostym. Men det är även vintagestil på hojarna och många som bygger eget. Det ärgammalt klassiskt snyggt som gäller, säger Niklas Borg.

I år har den globala insamlingen precis fått in 4 miljoner dollaroch i Göteborg har nästan 150 000 kronor samlats in hittills.

Vill motverka cancer och självmord

Pengarna samlas in via att alla som har anmält sig till evenemanget får en varsin sponsorsida, som en privat spargris, där de kan samla in pengar. Sedan läggs alla pengar ihop ochgårtill den internationella stiftelsen Movember Foundation, som bland annat samlar in pengar till prostatacancerforskning.

ANNONS

Men sedan förra året samlas även pengar intill att motverkasjälvmord bland män, efter att en av arrangörerna i USA tog livet av sig 2015.

– Män är kassa att på att prata om att man mår dåligt och känslor, då stödjer vi Movember som samlar in pengar för att belysa och ändra pådetta.

Budskapet har även påverkat Niklas Borg som person under åren.

– Jag försöker leva som jaglär. Har jag en dåligdag så kan jag prata med någon, om någon märker att jag öppnar upp mig så kanske de gör samma sak, det blir en positiv trend.

Enligt Niklas Borg jobbar gruppen även aktivtför att få med fler kvinnor.

– Vi vill gärna ha med fler kvinnor på turen. Vi har två kvinnor i arrangörsgruppen som försöker få med fler, men det kommer vara fler kvinnor med i år än tidigare, säger Niklas Borg.

Vill bryta normer

Turen brukar vara uppskattad av åskådarna i Göteborg, med mycket glada miner och vinkningar. Men under turen försöker gruppen även sprida de budskap som insamlingen är till för.

– Vi har det väldigt trevligt. Men hela eventet handlar också om att förändra den stereotypa bilden av motorcyklister som kriminella,vi är vanliga människor. Sen vill vi belysa stigmat kring män och känslor, vi måste prata om våra känslor och att det är viktigt att gå att testa sig för prostatacancer.

ANNONS

Så gick färden:

ANNONS