Våld och hot mot poliser ökar

Fyra av tio poliser har utsatts för hot och våld under de senaste tolv månaderna enligt en ny rapport. Nu ställer Polisförbundet nya krav för att bemöta polisens utsatthet. – Vi behöver en lagstiftning som stärker polisernas arbete, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet Väst.

ANNONS
|

Det blir allt vanligare med hot och våld mot poliser. Det visar en undersökning Polisförbundet gjort bland sina medlemmar under våren. Resultatet visar att fyra av tio poliser under de senaste tolv månaderna utsatts för hot eller våld. Bland poliser som jobbar i ingripandeverksamheten har 62 procent blivit drabbade.

– Rapporten bekräftar den bild vi har, att våldet och hoten mot poliskåren blir vanligare även om det inte bekräftas i antalet anmälda brott mot poliser, berättar Katharina von Sydow.

Hon menar att det är så vanligt förekommande att poliserna vant sig, eftersom de inte ser någon effekt av att anmäla när man blivit utsatt för hot eller våld.

ANNONS

Polisförbundet kräver nu bland annat att man skärper straffen för brott mot blåljuspersonal, att man stärker polisers rätt till kränkningsersättning, en obligatorisk yrkeshandledning för att kunna bearbeta svårigheter man möter i jobbet, samt att man satsar på polislönerna.

– Det är otroligt viktigt att vi har ett system där vi kan ta hand om våra anställda, och att man som polis känner att man är uppbackad av både sina arbetskollegor och av samhället. Men också genom lagstiftning, att man erkänner att det här hotet och våldet är allvarligt, säger Katharina von Sydow.

Sveriges riksåklagare håller just nu på att se över en ny brottsrubricering, som eventuellt ska heta "blåljussabotage". Det skulle innebära hårdare straff för brottslingar som försvårar eller förhindrar polisens arbete.

– Man är ett brottsoffer även om man är polis. Men det är svårt, för hur anmäler man när man som polis får höra hot som "jag såg din fru där och då i går", eller "jaha är det där dina barn går i skolan", säger Katharina von Sydow.

Man märker också att det är fler och fler poliser som säger upp sig. Riskerna man utsätter sig för under arbetet i förhållande till lönen nämns som en av anledningarna till varför. Rapporten berättar bland annat att de mest utsatta i yrket, ingripandepoliserna, är var lönerna är som lägst. 73 procent av de poliserna som utsätts för våld i tjänsten tjänar mindre än 27 000 i månaden enligt rapporten.

ANNONS

– Ansvaret och de risker man utsätter sig för under arbetet är inte värt den lön man har, då är det klart att man ser sig om efter ett annat jobb, säger Katharina von Sydow.

– Det är otroligt viktigt med kompetenta poliser och med en alltmer komplex brottslighet krävs det en alltmer professionell och välutbildad polis. Det är viktigt att vi behåller de erfarna poliser som finns och att arbetsvillkoren för polisen förbättras så att fler vill stanna kvar och att fler kompetenta vill bli polis. Det är viktigt att vi inser allvaret i situationen, det är många år av erfarenhet som har slutat den senaste tiden., säger Katharina von Sydow.

Fakta: Polisförbundets rapport

Sju av tio poliser upplever att utsattheten för hot och våld ökat de senaste två åren.

62 procent av poliserna i ingripandeverksamheten har upplevt hot eller våld det senaste året.

40 procent av poliserna har blivit utsatta för hot, våld, trakasserier eller annan otillbörlig påverkan under de senaste tolv månaderna.

Olika former av våld med polisernas egna ord, "Biten av en människa", "Kanyler" och "Avsiktlig påkörning av flygande fordon".

ANNONS