Vissa bryr sig inte om att göra sitt hem barnsäkert.
Vissa bryr sig inte om att göra sitt hem barnsäkert.

Var fjärde familj barnsäkrar inte

Enligt en rikstäckande undersökning struntar var fjärde familj att barnsäkra hemmet. Men på Barnavårdscentralen i Vänersborg har man inte samma bild. – Nej, här känns det som att alla är måna om barnens säkerhet, säger Åsa Strandberg-Hassellind på BVC i Nordstan i Vänersborg.

ANNONS
|

Enligt Socialstyrelsens sammanställning av olyckor som drabbar barn i hemmet är det i första hand fallolyckor som är vanligast.

– För de riktigt små handlar det främst om fall från en nivå till en annan. Kan handla om en trappa, soffa eller ett skötbord, säger Anders Tennlind, statistiker på Socialstyrelsen.

Mest yngre

90 000 barn skadar sig varje år i olyckor i hemmet, de flesta i åldern ett till tre år. Mer än hälften av dessa barn i den här åldersgruppen har drabbats av någon form av fallolycka. Men där fanns också en hel del olyckor som handlade om heta ämnen och föremål.

ANNONS

– Från tio månaders ålder händer det ganska mycket i barnens utveckling. De börjar röra sig på ett annat sätt, säger Åsa Strandberg-Hassellind.

Hembesök

På Barnavårdscentralen i Nordstan är man noga med att tidigt informera nya föräldrar i de risker som finns i hemmet.

– När barnen är nyfödda gör vi hembesök och informerar om vad man ska tänka på. De får också broschyrer om hur man ska barnsäkra ett hem. Sedan talar vi barnsäkerhet kontinuerligt under hela BVC-tiden med föräldrarna.

Företaget Questback har i uppdrag av försäkringsbolaget Salusansvar gjort en undersökning om hur det står till med barnsäkringen av hemmet. Enligt denna undersökning uppger 27 procent av svenska småbarnsföräldrar att man inte barnsäkrar sitt hem. Detta trots att det finns en rad olika hjälpmedel på marknaden.

Föräldrar hör av sig

Men i Vänersborg har man en annan bild.

– De flesta föräldrar vill sina barn väl och det märks också.

Det är inte ovanligt att oroliga föräldrar hör av sig efter att ett barn ramlat från en soffa eller skötbord.

– Våra råd är att titta på barnets allmäntillstånd. Verkar det slött och trött? Kräks det flera gånger? Är man orolig ska man alltid ringa sjukvårdsrådgivningen, BVC eller vårdcentralen.

ANNONS

Viktigt med koll

Åsa Strandberg-Hassellind påminner om saker som föräldrar inte alltid tänker på.

– Tänk på att inte ha persiennsnören hängandes ner vid spjälsängen. Barnen kan trassla in sig i dem och få snöret runt halsen.

Något annat att hålla koll på är den egna handväskan.

– Speciellt när man får besök. Det kan finnas mediciner och annat smått som barnen lätt kan få tag i.

Giftiga växter, kemikalier och småsaker är sådant som måste tas bort från barnets närhet.

– Men det viktigaste av allt är att föräldrarna hela tiden har koll på barnet och är nära det.

ANNONS