Integritet. Ingen stylist har varit och petat med scenkläderna. ”Vi har valt våra kläder själva. Vi kommer att vara fräcka och bekväma, men Marie kommer vara Marie och Sanne kommer vara Sanne”, säger Marie Bergman.
Integritet. Ingen stylist har varit och petat med scenkläderna. ”Vi har valt våra kläder själva. Vi kommer att vara fräcka och bekväma, men Marie kommer vara Marie och Sanne kommer vara Sanne”, säger Marie Bergman.

Sanne och Marie njuter av nuet

Sviterna av en elak influensa stoppar inte Marie Bergman. Tillsammans med Sanne Salomonsen siktar hon på final med countryballaden Nonetheless.

ANNONS
|

Det första som möter oss innanför dörren till Marie Bergmans hotellrum är – en morakniv.

–Oj, men gud vad hemskt, haha! Jag har alltid med mig min samekniv om jag köper frukt eller kött som jag behöver skära upp, säger Marie Bergman.

Hon skrattar mycket och det gör hennes duettpartner Sanne Salomonsen också. Under intervjun sitter de uppflugna på soffans ryggstöd och vid fotograferingen lånar Salomonsen en av de tre hattar som Bergman har hängandes över platt-tv:n på rummet.

Trots att de har haft parallella karriärer och känt varandra i många år har Bergman och Salomonsen aldrig stått på samma scen tidigare.

ANNONS

Hur blev det ni i Melodifestivalen?

–Christer Björkman, säger Sanne Salomonsen.

–Ja, han mejlade mig och skrev ”Vi vet vad du tycker om Mellon, men lyssna på låten innan du svarar”. Så kom sången och jag tänkte ”den där önskar jag att jag hade skrivit själv”, säger Marie Bergman.

Efter lite letande efter en sångpartner var det Björkman som föreslog Sanne Salomonsen.

– Jag blev helt tyst! Så tänkte jag ”då faller allting på rätt plats”. Men jag hade aldrig vågat kontakta Sanne själv, säger Bergman.

–Jag är ju rock mama och Melodifestivalen passar egentligen inte mig. Men tillsammans med Marie och den här balladen känns det helt rätt, säger Sanne Salomonsen.

De hyllar unisont den unga amerikanen Allison Kaplan, som skrivit texten till deras countrydoftande bidrag Nonetheless.

–Det finns en melankoli i låten. ”Jag är ledsen, men jag törs inte kasta mig ut i en kärleksaffär, jag har erfarenheter som stoppar mig”. Det är otroligt att en 18-årig tjej har skrivit det, säger Sanne Salomonsen.

ANNONS

–Hon är en gammal själ i en ung kropp och helt unik, säger Marie Bergman.

Allt har inte bara varit solsken inför tävlingen. Förra veckan låg Marie Bergman däckad i influensa. Nu är det mycket bättre, men hon går helst inte utomhus och vill inte sitta i drag.

Styrkan hittar hon genom att njuta av nuet och gemenskapen med Salomonsen. Att hon har ett svårslaget track record att försvara i Melodifestivalen (tre segrar på tre försök) viftar hon bort.

–Jag kan inte förneka att det har varit roligt, men mitt liv står och faller inte med det. Mitt och Sannes möte är så mycket viktigare än tävlingen, säger hon.

Men så kommer vinnarinstinkten ändå fram. De är inte i Malmö för att bli kanonmat.

–Jag vill gärna gå till final. Varför har vi annars lagt ner all den här tiden? säger Sanne Salomonsen.

– Ja, det vore roligt, just med den här låten. Det vore en seger för musiken och sången, säger Marie Bergman.

Ålder: 59.

Bor: Köpenhamn.

Tidigare Melodifestivaler: En. Kom sjua i finalen 2005 med låten Higher ground.

Ålder: 64.

Bor: Lidingö.

Tidigare Melodifestivaler: Tre. 1971 och 1972 med Family Four, 1994 med Roger Pontare. Vinst alla gångerna.

ANNONS