Forskningsprojektet Scandtick innovation jobbar med att minska fästingrelaterade sjukdomar. Arkivbild.
Forskningsprojektet Scandtick innovation jobbar med att minska fästingrelaterade sjukdomar. Arkivbild.

Ätbart vaccin mot TBE kan bli verklighet

Ett ätbart vaccin mot den fästingburna sjukdomen TBE är på gång, men långt ifrån klart. Om ett halvår hoppas forskarna kunna börja med djurförsök.

ANNONS
|

- Det är fortfarande på forskningsstadiet. Det är lång väg tills vi har ett vaccin som kan ges till människan, säger Per-Eric Lindgren, professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet.

I dag finns inte någon medicin som botar TBE, men vaccin kan skydda. Och nu är ett ätligt vaccin på gång.

Scandtick innovation är ett treårigt forskningsprojekt inom EU. Det dansk-norsk-svenska samarbetet jobbar för att minska fästingrelaterade infektioner hos människor och djur.

ANNONS

- Vi har utvecklat bättre och säkrare diagnostik av borrelia och ätbara vacciner för TBE, säger Per-Eric Lindgren, projektledare för Scandtick innovation.

Varje år rapporteras 200–300 fall av TBE i Sverige och sedan år 2000 har antalet fall ökat kraftigt. Virussjukdomen sprids via fästingbett och angriper hjärnans nervsystem. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Men upp till en tredjedel får bestående besvär med bland annat trötthet och minnesstörningar och i ovanliga fall bestående förlamningar. Dödsfall kan också förekomma men är mycket sällsynta

Det räcker att bli biten av en fästing som bär på viruset för att få sjukdomen. Fästingarna får sjukdomen själva när de biter och suger blod från smågnagare.

TT
Fakta: TBE

”Tick-borne Encephalitis” (TBE) orsakas av ett virus som drabbar hjärnan och hjärnhinnorna.

Smittan sprids genom fästingbett, främst under sommaren och hösten. Inkubationstiden är vanligen 1–2 veckor.

TBE börjar oftast med lite huvudvärk och feber, ibland blir man helt bra några dagar och sedan blir man sjuk igen med kraftigare symtom. Ju äldre man är desto allvarligare blir oftast symtomen.

För att undersöka om man har TBE tas ett blodprov. Om man har symtom på hjärninflammation görs även ett ryggmärgsvätskeprov.

Sjukdomen förekommer främst i södra och mellersta Sverige. Den är vanligast längs östkusten och omkring Mälaren. De senaste åren har smittan även blivit vanligare kring Vättern och Vänern.

Det finns inget läkemedel som behandlar själva viruset utan behandlingen riktas mot symtomen.

Vaccin mot TBE har god skyddseffekt och rekommenderas till permanent- och sommarboende i riskområden som vistas mycket i skog och mark. Rekommendationen gäller även personer som kommer att vistas mycket i skog och mark i områden i andra länder där smittan finns.

TBE är en anmälningspliktig sjukdom och alla diagnosticerade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.

Källa: Smittskyddsläkarföreningen, Folkhälsomyndigheten

ANNONS